- 4 łyżki humusu, np. Jasmeen
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100 ml śmietany 30%
- 150 g łososia wędzonego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 185 g mozzarelli
- 5 g masła
- 5 g mąki
- 5 listków bazylii
- sól i pieprz
- Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Dokładnie dociśnij je do dna i nakłuj widelcem.
- Ciasto posmaruj humusem, rozłóż na nim łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posyp szczypiorkiem.
- Równomiernie rozłóż pomidory z puszki i dopraw solą i pieprzem.
- Do małej miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy, którą polej ciasto i dodatki.
- Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
- Wyjmij w momencie, gdy masa z jajek i śmietany całkowicie się zetnie.
- Upieczoną tartę ozdób listkami bazylii.
Zobacz też inne przepisy na inne tarty i tartaletki dla dziecka