Tarta z jabłkami
Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które można jeść na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z tą porą roku.
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- żółtko jajka
- szczypta soli
- cynamon
- łyżka gruboziarnistego cukru
- jabłka prażone, np. marki Sandra
- Mąkę przesiej, a następnie siekaj nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę.
- Dodaj cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche.
- Szybko zagnieć i uformuj kulę.
- Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na dwie części i rozwałkuj.
- Jedną częścią wyłóż spód i boki formy do tarty.
- Nałóż jabłka i posyp cynamonem.
- Drugą część ciasta pokrój na podłużne paski, które ułóż naprzemiennie na jabłkach, tworząc kratkę.
- Piecz w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posyp cukrem.
- Można podawać na zimno i na ciepło – również z lodami.
Uwaga! Kruche ciasto, które jest podstawą tego przepisu, należy wykonać szybko, aby nie zagrzać składników od zbyt długiego wyrabiana ciasta
Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci