GRY

Tarta z jabłkami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności średni

tarta jabłkowa
fot. mat. pras. Sandra

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • żółtko jajka
  • szczypta soli
  • cynamon
  • łyżka gruboziarnistego cukru
  • jabłka prażone, np. marki Sandra

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, a następnie siekaj nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę.
  2. Dodaj cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche.
  3. Szybko zagnieć i uformuj kulę.
  4. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na dwie części i rozwałkuj.
  6. Jedną częścią wyłóż spód i boki formy do tarty.
  7. Nałóż jabłka i posyp cynamonem.
  8. Drugą część ciasta pokrój na podłużne paski, które ułóż naprzemiennie na jabłkach, tworząc kratkę.
  9. Piecz w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posyp cukrem.
  10. Można podawać na zimno i na ciepło – również z lodami.  

Uwaga! Kruche ciasto, które jest podstawą tego przepisu, należy wykonać szybko, aby nie zagrzać składników od zbyt długiego wyrabiana ciasta

Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci

źródło: mat. pras. Sandra
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Coś na rozgrzewkę!

Pyszne desery z owocami