GRY
 
 

Tarta z orzechami laskowymi

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności łatwy

Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • pół kostki masła (100g),
  • 1/3 szklanki cukru (w oryginale było pół szklanki),
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%.
Masa:
  • pół kostki masła,
  • 4 łyżki wody,
  • 1/3 (a nawet mniej) cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 niepełna szklanka mleka w proszku,
  • 200 g orzechów laskowych.

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać wodę, potem cukier i kakao. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać stopniowo niepełną szklankę mleka w proszku i miksować, nie powinno być grudek. Masę wyłożyć na cieście (jest gęsta), ułożyć na całości orzechy laskowe (można je pokroić oczywiście). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa porządnie stężeje. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na tarty.

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Magdalenę Zaprucką. 

źródło: Magdalena Zaprucka

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj