GRY
 
 

Tarta z porami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 110 min.

Poziom trudności łatwy

tarta, tarta z warzywami, przepis na tartę
fot. Fotolia

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • łyżeczka soli
  • 4–5 łyżek zimnej wody
Farsz:
  • 2 duże pory
  • 2 szklanki gęstego jogurtu
  • 6 jajek
  • 10 dag parmezanu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj posiekane masło (powinno być zimne), wymieszaj. Dolej schłodzoną wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulę i włóż na pół godziny do lodówki. Ciastem wyłóż okrągłą formę o karbowanym brzegu i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Podpiecz w 200ºC przez 15 minut.

Farsz:
Odetnij zielone części porów. Resztę pokrój w krążki i podduś na maśle. Pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka roztrzep, dodaj jogurt, starty parmezan, sól i pieprz, wymieszaj i sosem zalej pory. Piecz 40 minut w 180ºC.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (2 oceny)

6.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj