Masło i mąkę posiekaj nożem, dodaj szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem, wyklej ciastem, spód nakłuwając widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ľC na złoty kolor (około 15 minut). Upieczone spody przestudź, wyjmij z foremek. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Do każdego spodu wbij jajko, dodaj wędlinę i paprykę. Wstaw na samą górę piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj, aż jajka się zetną. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i udekorowane listkami rukoli.
Nasz rada: W jajku sadzonym również żółtko musi być dobrze ścięte. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju, dodaj drugie tyle masła, a potem wbij jajka. Smaż je 2–3 minuty bez przykrycia na średnim ogniu, a następnie tyle samo pod lekko uchyloną pokrywką.