Tiramisu dla malucha

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

tiramisu, deser, mascarpone
fot. Printemps - Fotolia.com

Składniki

  • 50 dag serka mascarpone lub trzykrotnie mielonego białego tłustego sera,
  • 20 dag cukru,
  • 4 żółtka,
  • cukier wanilinowy,
  • 1/2 kg podłużnych biszkoptów,
  • pół kubeczka kawy Inka,
  • łyżka kakao do posypania.

Przygotowanie

Żółtka wraz z cukrem ubij na parze trzepaczką. Kiedy masa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i ubijaj wraz z cukrem wanilinowym, aż do wystudzenia. Następnie dodawaj ją powoli do sera, ciągle mieszając. Płaską formę ceramiczną wyłóż biszkoptami. Nasącz je chłodną kawą. Na biszkopty wyłóż połowę sera. Na niej znów ułóż nasączone biszkopty i przykryj je pozostałą masą. Starannie wygładź powierzchnię deseru i posyp ją kakao (przez sitko). Odstaw tiramisu na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 8 głosy

Popularne tematy