Czym jest dieta 13 dniowa? Dieta 13 dniowa zwana kopenhaską polega na przestrzeganiu 13-dniowego, dokładnie zaplanowanego jadłospisu . Jest dietą niedoborową w składniki odżywcze (w jej skład prawie nie wchodzą węglowodany złożone). Przez okres jej trwania należy jeść wyłącznie trzy posiłki dziennie (śniadanie, II śniadanie oraz obiad). Jest wiec dietą restrykcyjną, jednak jej zwolennicy twierdzą, że w ten sposób można schudnąć nawet do kilkunastu kilogramów w niecałe dwa tygodnie! Mimo wielu wad, jakie posiada dieta 13 dniowa, okazuje się, że ma też plusy. Sprawdź, jakie. Poznaj porady eksperta Katarzyny Błażejewskiej, rodzinnej dietetyk klinicznej i psychodietetyk dotyczące diety 13 dniowej. Zobacz też: Poród zamiast siłowni, czyli ile kalorii spalają młode mamy
Jednym z mitów dotyczących dietetycznych kolacji jest to, że powinno się je spożywać o 18:00 – tymczasem takie przekonanie jest fałszywe. Według dietetyków zasada dotycząca wieczornych posiłków jest taka, że kolacja powinna być jedzona na 1-3 godzin przed snem – im obfitsza, tym dłuższy czas powinien upłynąć między posiłkiem a położeniem się do łóżka. Dzięki temu organizm zdąży strawić kolację. Taki odstęp czasowy gwarantuje też lepszy sen.
Co zjeść na dietetyczną kolację?
Zapiekane jabłko – jeśli lubisz słodkie kolacje, dobrym pomysłem na posiłek będzie zapiekane jabłko z migdałami i pestkami dyni. Wystarczy, że pozbawisz jabłka gniazda nasiennego i obetniesz jego górną część, do środka wsypiesz migdały, pestki i posypiesz je cynamonem. Tak przygotowane jabłko umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Jajka sadzone – jajka nie powinny kojarzyć się tylko z dietetycznym śniadaniem! Dobrym pomysłem jest przyrządzenie jajek sadzonych na kolację. Najlepsze są te na maśle (jeśli jesteś na diecie warto, abyś nie przesadzała z jego ilością). Możesz dodać do nich sałatkę z pomidorów, szczypiorku i odrobiny oliwy. To powinno zaspokoić twój głód!
Łosoś z rukolą i truskawkami – szybkim pomysłem na dietetyczną kolację jest wybór wędzonego łososia, którego można podać z truskawkami, rukolą oraz sosem balsamicznym. To prosta, niskokaloryczna, ale i pyszna wersja wieczornego posiłku!
Mozzarella z pomidorami – kolacja we włoskim wydaniu? Dlaczego nie! Wprawdzie mocno okrojona, ponieważ we Włoszech kolacja składa się nawet z 6 posiłków, ale w końcu ma być dietetycznie! Pokrój pomidory i ułóż je na zmianę z mozzarellą, posyp posiekaną bazylią i dolej odrobinę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Buon appetito!
Podsmażane szparagi – wiosną warto korzystać z warzyw sezonowych i przyrządzać z nich posiłki nie tylko na kolację. Szparagi są świetnym rozwiązaniem dla osób, które są na niskokalorycznej diecie. Najsmaczniejsze są te podsmażane na maśle z odrobiną cukru. Możesz połączyć je z pomidorami i sadzonym jajkiem. Posiłek nie tylko smaczny, ale i syty!
Zobacz także: