GRY
 
 

Tortille z sałatką tabouleh

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

tortilla
fot. TWDC - materiały prasowe

Składniki

  • 2 pszenne tortille 
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki pomidorków cherry 
  • 2 ogórki gruntowe 
  • natka pietruszki
  • cebula dymka
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku 

Przygotowanie

Kuskus zalewamy wrzątkiem lub gorącym bulionem, tak, aby przykrył kaszę. Dodajemy oliwę, a następnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 15 minut. Warzywa i zioła myjemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Do miski wrzucamy warzywa. Zioła siekamy drobno, a następnie dodajemy po jednej łyżce. Czosnek siekamy bardzo drobno i również dodajemy do warzyw. Wcześniej przygotowaną kaszę mieszamy delikatnie widelcem, aby rozdzielić grudki kaszy, po czym dodajemy 
do warzyw. Całość mieszamy doprawiając solą oraz pieprzem. Jeżeli nasza sałatka będzie zbyt "sypka", należy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Placki tortilli podgrzewamy, po 10 sekund z każdej strony, na patelni rozgrzanej na palniku o średniej mocy. Na każdym placku układamy równą warstwę sałatki, a następnie ściśle zawijamy. 
 
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

źródło: TWDC

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Doładuj
Przeładuj