Tosty z buraczanym hummusem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Tosty z hummusem z buraka
fot. Dan Cake

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego pszennego, np. Dan Cake
  • 2 średnie czerwone buraki 
  • 250 g białej ciecierzycy z puszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka kaparów marynowanych  
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.
  3. Wystudzone buraki obierz i pokrój na kawałki.
  4. Buraki, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj.
  5. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblenduj.
  6. Tosty zapiecz w opiekaczu, posmaruj  hummusem z buraka, a na wierzchu ułóż po sadzonym jajku.
  7. Tak przygotowane danie posyp kaparami.

Zobacz też więcej przepisów na śniadania dla dzieci i mam

źródło: mat. pras. Dan Cake
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Popularne tematy