
Tran dla dzieci – jaki wybrać i od kiedy podawać, wyjaśnia pediatra
Spis treści:
- Co zawiera tran, dlaczego warto go podawać?
- Tran dla dziecka – od kiedy?
- Jak podawać tran dziecku – dawkowanie
- Jaki tran wybrać dla dziecka?
- Jak pomóc dziecku polubić tran?
- O co trzeba zadbać, podając dziecku tran?
Co zawiera tran, dlaczego warto go podawać dziecku?
Tran to nic innego tylko płynny rybi tłuszcz, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. To przede wszystkim ze względu na te składniki i małą obecność ryb w diecie dziecka (które w nie obfitują) warto podawać go dzieciom. Ale jest również cennym źródłem dwóch bardzo ważnych witamin – A i D.Jak tran może wpływać na zdrowie dziecka?
- Witaminy i zdrowe tłuszcze obecne w tranie wpływają między innymi na zwiększenie odporności. Z tego powodu tran uchodzi za środek, który pomaga w zapobieganiu chorobom.
- Może poprawiać pracę mózgu, sprzyjać rozwojowi kości (zapobiega zapobiega krzywicy), prawidłowemu funkcjonowaniu narządu wzroku, a także obniżać ryzyko chorób serca (np. nadciśnienia tętniczego czy choroby niedokrwiennej).
Od kiedy można podawać tran dziecku?
Podawanie tranu jest rekomendowane dla dzieci, które skończyły drugi rok życia. Najlepiej jednak sięgnąć po ten suplement diety wtedy, gdy zdecyduje o tym lekarz. Tran warto podawać dziecku przez cały rok, szczególnie w okresie między październikiem a kwietniem, gdy z powodu braku słońca przydadzą się większe dawki witaminy D.W jakiej dawce podawać dziecku tran?
Choć na każdym opakowaniu tranu znajduje się sposób dawkowania, podawanie dziecku dodatkowych preparatów witaminowo-mineralnych zawsze powinno być uzgadniane z pediatrą, najlepiej tym, który na co dzień ma pod opieką dziecko. Lekarz prowadzący wie, jakie suplementy przyjmuje jego mały pacjent, w jakiej jest formie (np. czy często łapie infekcje) oraz czy jest na coś uczulony (może mieć np. alergię na białko ryb). Być może witaminę D podajesz dziecku dodatkowo w kroplach albo maluch pije jeszcze mleko, które jest w nią wzbogacane – to wszystko może mieć zasadnicze znaczenie dla ustalenia odpowiedniej dawki tranu. Jeśli podajesz dziecku preparat pod nadzorem lekarza, w porcjach, które zalecił, nie musisz się obawiać, że go przedawkujesz.Jaki tran wybrać dla dziecka?
Prawdziwy tran jest produkowany z wątroby dorsza lub innych ryb dorszowatych. Czasem pod tą nazwą kryje się również tłuszcz pochodzący z innych gatunków ryb lub ssaków (tran produkuje się np. również z wątroby i tkanki tłuszczowej wielorybów). Źródło pochodzenia sprawia jednak, że ten suplement diety ma inny skład i właściwości niż tradycyjny tran.Producenci prześcigają się w sposobach maskowania przykrego, ich zdaniem, rybiego smaku i zapachu tranu (dlatego kupić można np. tran o smaku owoców cz mięty). Czy im się to udaje? Z różnym skutkiem. Tran o smaku owocowym w większości przypadków i tak pozostanie tranem. Najlepiej jeśli dziecko od początku poznaje i próbuje oswoić się z jego naturalnym smakiem, a dopiero – gdy to się nie powiedzie – można rozpocząć eksperymentowanie np. z tranem cytrynowym lub miętowym.
250 ml tranu Mollers kupisz za ok. 20 zł:
Jak sprawić, by dziecko polubiło tran?
Niektóre dzieci łatwiej akceptują smak tranu, gdy podaje im się schłodzony preparat prosto z lodówki. Można również tuż po połknięciu porcji tranu zaproponować dziecku kanapkę. Zjedzenie kromki chleba to dobry sposób, aby zapobiec przykremu odbijaniu się i odczuciu niesmaku w ustach, na które skarżą się niektóre osoby po przyjęciu tranu. Kilkulatkom można również kupować tran w miękkich kapsułkach. Choć jest to rozwiązanie dla dzieci, które skończyły minimum trzy lata, można je rozważyć dopiero wtedy, gdy maluch doskonale radzi sobie z połykaniem tabletek.Dla najbardziej opornych przedszkolaków producenci przygotowali tran w formie słodkich żelek:
Tran nie zastąpi zdrowej diety
Porcja tranu dziennie, mimo zdrowotnych właściwości tego preparatu, nie zastąpi zdrowej diety, która ma największe znaczenie dla dobrej formy dziecka. Tran można traktować jedynie jako dodatek, czyli suplement diety. Obecne w oleju rybim kwasy omega-3 oraz witaminy znajdują się również w rybach i to one muszą być podstawowym źródłem tych składników. Na talerzach dzieci (dorosłych również!) ryba powinna pojawiać się dwa razy w tygodniu. W Polsce, niestety, domy, w których dania rybne jada się choć raz w tygodniu, należą do rzadkości – stąd potrzeba podawania suplementów.
Zobacz też: