Pachnące truskawki i jagody, soczyste śliwki i maliny... Te owoce to słodkie wspomnienie lata. A ponieważ można je zamrażać, przypominają o wakacjach, gdy na dworze mróz szczypie w nos! Przygotuj swojemu maluchowi owocowy posiłek - radzi dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci z IMiD.
Znudziły Ci się już jabłka i pomarańcze? Sięgnij po letnie owoce do zamrażarki! To zimą doskonałe źródło witamin. Każdemu maluchowi przyda się taka „bomba zdrowia” – wzmocni jego odporność i doda mu energii. Mrożone owoce zawierają przede wszystkim witaminę C, tak potrzebną organizmowi dziecka. Dostarczają także kwasu foliowego, żelaza i innych mikroelementów. Mrożone owoce to też doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Z kolei zawarte w nich wapń, żelazo, magnez, potas i sód pozwalają organizmowi malucha zachować równowagę kwasowo-zasadową. A co najważniejsze – zamrożone dojrzałe śliwki czy maliny mają niewiele mniej dobroczynnych składników niż świeże. Gdy zrobisz maluszkowi koktajl z mrożonych czarnych porzeczek, będzie w nim tylko o 20% mniej witaminy C, niż gdybyś użyła owoców zerwanych przed chwilą z krzaka. Tymczasem, jeśli przyrządzisz z nich kompot w wekach, stracisz prawie dwa razy więcej! Na dodatek mrożonki smakiem i zapachem niewiele ustępują świeżym owocom!
Jak przyrządzać dania z mrożonek
Rozmrażanie wcale nie jest taką prostą sprawą. Łatwo możesz zniszczyć cenne witaminy. Sprawdź, jak przygotowywać posiłek z mrożonych owoców, by był pełen odżywczych składników.
1. Ostrożnie na zakupach. Wybierając mrożonki w sklepie, musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Owoce nie mogą być miękkie, a opakowanie wilgotne, bo to znak, że produkt lekko się rozmroził. Nie kupuj mrożonki, jeśli jest sklejona z opakowaniem lub przypomina bryłę. Najlepiej, żebyś przynosiła owoce do domu w torbie izotermicznej i jak najszybciej wkładała do zamrażarki.
Żywienie
25 stycznia 2007
Znudziły Ci się już jabłka i pomarańcze? Sięgnij po letnie owoce do zamrażarki!
Polecamy
Porady