
Truskawkowe pyszności dla maluszka
Są dania, na które skusi się każdy maluszek. Także niejadek! Trzeba je tylko atrakcyjnie przygotować i podać w dobrej porze dnia.
Bułeczki z truskawkami ( po 12.miesiącu)
Takie bułeczki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto je zabrać ze sobą np. na plażę.
Składniki (na 4 porcje):
-300 g mąki pszennej, typ 1850
- 1 białko
- ok. 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka
- suszone drożdże
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki dżemu
- 250 g truskawek
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki pokrój na kawałki. W garnku rozpuść 2 łyżki cukru. Gdy powstanie syrop, wrzuć rabarbar, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, białko, mleko, drożdże i sól. Odstaw ciasto na pół godziny, wyrób i ponownie odstaw. Gdy wyrośnie, podziel na 11 części. Uformuj bułeczki i ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W bułeczkach uformuj małe dołki, posmaruj dżemem, włóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Bezowa chmurka z truskawkami ( po 18.miesiącu)
Wspaniały pomysł na podwieczorek
Składniki (dla rodziny):
- jeden blat bezowy i kilka małych bez do dekoracji
- 250 g słodkich truskawek
- szklanka śmietanki kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE:
2/3 truskawek rozgnieć widelcem z połową cukru. Śmietanę ubij wraz z resztą cukru i śmietan-fiksem. Wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami i skórką cytrynową. Posmaruj kremem blat bezowy. Na wierzchu ułóż małe bezy i pozostałe truskawki, pokrojone w plasterki.
Sorbet truskawkowy ( po 18.miesiącu)
W upalne popołudnia to danie się sprawdzi
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g świeżych truskawek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do miski i włóż do zamrażalnika na dwie godziny. Następnie ubij trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie włóż do zamrażalnika na dwie godziny. Gotowy sorbet nałóż łyżką do szklanych pucharków.
Truskawkowy jogurt ( po 12.miesiącu)
Świetne danie na drugie śniadanie
Składniki (na 2 porcje):
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Do blendera wlej jogurt, dodaj truskawki (część pozostaw do dekoracji), cukier. Całość dokładnie zmiksuj. Jogurt przelej do pucharków. Udekoruj pozostałymi truskawkami.
Kaszka ryżowa z sokiem ( po 5.miesiącu)
Pomysł na pyszne śniadanko
Składniki (na porcję):
- 100 ml wody
- 3 miarki mleka modyfikowanego
- 3 łyżki kaszki ryżowej błyskawicznej
- łyżka soku z owoców (maliny, truskawki, poziomki)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dosyp kaszkę, starannie wymieszaj, by nie powstały grudki. Wyłóż
na miseczkę, polej sokiem.
Jogurtowe lody na patyku ( po 18.miesiącu)
Pyszny deser dla małego łasucha
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki naturalnego jogurtu
- po 2 łyżki truskawek, jagód, moreli, czereśni lub innych owoców sezonowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Owoce umyj, z moreli oraz czereśni wyjmij pestki i oddzielnie zmiksuj. Połącz
w równych częściach z jogurtem, wymieszaj i wlej do małych pojemników (np. po jogurcie). Możesz też wykorzystać foremki
na lód. Wstaw do zamrażalnika (na mniej więcej trzy godziny).
Takie bułeczki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto je zabrać ze sobą np. na plażę.
Składniki (na 4 porcje):
-300 g mąki pszennej, typ 1850
- 1 białko
- ok. 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka
- suszone drożdże
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki dżemu
- 250 g truskawek
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki pokrój na kawałki. W garnku rozpuść 2 łyżki cukru. Gdy powstanie syrop, wrzuć rabarbar, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, białko, mleko, drożdże i sól. Odstaw ciasto na pół godziny, wyrób i ponownie odstaw. Gdy wyrośnie, podziel na 11 części. Uformuj bułeczki i ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W bułeczkach uformuj małe dołki, posmaruj dżemem, włóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Bezowa chmurka z truskawkami ( po 18.miesiącu)
Wspaniały pomysł na podwieczorek
Składniki (dla rodziny):
- jeden blat bezowy i kilka małych bez do dekoracji
- 250 g słodkich truskawek
- szklanka śmietanki kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE:
2/3 truskawek rozgnieć widelcem z połową cukru. Śmietanę ubij wraz z resztą cukru i śmietan-fiksem. Wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami i skórką cytrynową. Posmaruj kremem blat bezowy. Na wierzchu ułóż małe bezy i pozostałe truskawki, pokrojone w plasterki.
Sorbet truskawkowy ( po 18.miesiącu)
W upalne popołudnia to danie się sprawdzi
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g świeżych truskawek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Przełóż do miski i włóż do zamrażalnika na dwie godziny. Następnie ubij trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie włóż do zamrażalnika na dwie godziny. Gotowy sorbet nałóż łyżką do szklanych pucharków.
Truskawkowy jogurt ( po 12.miesiącu)
Świetne danie na drugie śniadanie
Składniki (na 2 porcje):
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Do blendera wlej jogurt, dodaj truskawki (część pozostaw do dekoracji), cukier. Całość dokładnie zmiksuj. Jogurt przelej do pucharków. Udekoruj pozostałymi truskawkami.
Kaszka ryżowa z sokiem ( po 5.miesiącu)
Pomysł na pyszne śniadanko
Składniki (na porcję):
- 100 ml wody
- 3 miarki mleka modyfikowanego
- 3 łyżki kaszki ryżowej błyskawicznej
- łyżka soku z owoców (maliny, truskawki, poziomki)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dosyp kaszkę, starannie wymieszaj, by nie powstały grudki. Wyłóż
na miseczkę, polej sokiem.
Jogurtowe lody na patyku ( po 18.miesiącu)
Pyszny deser dla małego łasucha
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki naturalnego jogurtu
- po 2 łyżki truskawek, jagód, moreli, czereśni lub innych owoców sezonowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Owoce umyj, z moreli oraz czereśni wyjmij pestki i oddzielnie zmiksuj. Połącz
w równych częściach z jogurtem, wymieszaj i wlej do małych pojemników (np. po jogurcie). Możesz też wykorzystać foremki
na lód. Wstaw do zamrażalnika (na mniej więcej trzy godziny).
Zobacz, jak szybko przygotować wraz z dzieckiem łagodny chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy. Idealny na upały!