GRY
 
 

Truskawkowe rarytasy

Szukasz pomysłów na słodkie lub wytrawne dania z najsmaczniejszymi owocami przełomu wiosny i lata? Mamy coś dobrego dla całej rodziny.

truskawki, przepisy
fot. A. Rogalski, stylizacja: A. Borowska
Smażone polędwiczki
Polane aromatycznym sosem ze świeżym imbirem
( przepis na 4 porcje)

Składniki:
- 40 dag truskawek
- 3 średnie polędwiczki wieprzowe (po 30 dag)
- kawałek imbiru długości 5 cm
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 2 łyżeczki dżemu malinowego
- pieprz czarny grubo siekany
- szczypta soli
- 4 porwane listki bazylii

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem pokrój w plastry grubości 2 cm, lekko spłaszcz dłonią. Oprósz szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso, usmaż na rumiano, przełóż na talerz i trzymaj w cieple.
2. Na tłuszcz ze smażenia mięsa włóż obrany i starty na drobne wiórki imbir, wsyp cukier i smaż, mieszając minutę. Następnie dodaj oczyszczone i przekrojone na pół truskawki, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz dżem malinowy. Oprósz solą, dodaj porwane listki bazylii. Duś razem na wolnym ogniu przez pół minuty.
3. Usmażone mięso przełóż na ogrzane talerze, polej przygotowanym sosem truskawkowym. Podawaj z namoczonym w wodzie papierem ryżowym, ew. ugotowanym al dente makaronem typu wstążki, wymieszanym z łyżką masła lub oliwy z oliwek.
Redakcja poleca: Czy w ciąży można jeść truskawki? [WIDEO]
Masz wielką ochotę na truskawki. Jesteś w ciąży i nie wiesz, czy dziecko nie będzie miało uczulenia? Sprawdź, co radzi ginekolog.

Ocena (0 oceny)

0.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj