GRY
 
 

Twarożkowy jeżyk

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

jedzenie, potrawa, danie
fot. A. Rogalski, stylizacja: A. Borowska

Składniki

  • 30 dag półtłustego twarogu
  • opakowanie kiełków rzeżuchy
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Twaróg przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na gładko.
  2. Z masy twarogowej uformuj wilgotnymi dłońmi dwie łezki. Każdą ułóż na osobnym talerzyku. Jeden koniec każdej łezki lekko zaookrąglij, a drugi spłaszcz i wydłuż, aby powstał pyszczek. W czubek wetknij ziarenko pieprzu – to będzie nosek.
  3. Z papryki wytnij cztery małe kwadraciki i porób z nich oczka. Rzeżuchę ułóż na grzbietach jeżyków – to będą kolce. Danie gotowe. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

źródło: Edyta Maluta - Gęsior/ " Pani domu"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Ocena (1 ocena)

5.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj