Paluchy wiedźmy – przepis na palce wiedźmy na Halloween, instrukcja wideo
Paluchy wiedźmy na Halloween to ciastka, których nie może zabraknąć wśród przekąsek na imprezie halloweenowej. Wyglądają przerażająco, ale smakują wyśmienicie! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Poznaj nasz przepis na ciastka przypominające paluchy wiedźmy. Możesz je zrobić również z ciasta francuskiego!
Ciastka „paluchy wiedźmy”, znane też pod nazwą „paluchy czarownicy” lub „palce teściowej”, idealnie wkomponują się w klimat Halloween . Przepis jest naprawdę prosty. Gwarantujemy, że gotowe ciasteczka w kształcie palców wyjdą straszliwie... pyszne ! W produkcji mogą pomóc dzieci. Przygotujcie niezbędne składniki i do dzieła!
Paluchy wiedźmy na Halloween
Paluchy wiedźmy robi się szybko, łatwo, a wyglądają bardzo efektownie i... przerażająco! Jesteśmy pewni, że będą hitem każdej halloweenowej imprezy. Dzieci z pewnością je pokochają!
Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy”
Aby zrobić palce wiedźmy na Halloween, potrzebujesz jedynie kilku produktów. Przygotuj: masło, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku.
Paluchy wiedźmy – składniki:
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
migdały (jako paznokcie)
Paluchy wiedźmy – przygotowanie:
Wszystkie produkty (oprócz migdałów) zmiksuj, a następnie zagnieć.
Lepkie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto formuj na kształt palców (pamiętaj, żeby uformować palce mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć).
Migdały przetnij na połówki, a następnie umieść na końcach paluchów.
Nożem delikatnie zaznacz zgięcia paluchów (robiąc paseczki).
Włóż paluchy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Piecz 7-10 minut.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Rada dla niecierpliwych: Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu czekać, aż ciasto stwardnieje w lodówce, możesz włożyć je do zamrażalnika. Szybciej osiągnie...