- ziemniak
- 1/4 cukinii
- kawałek dyni
- 1 -2 szklanki oleju
Na ciasto:
- 4 łyżki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- jajko
- sól
- ewentualnie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, pokruszone płatki kukurydziane
Ziemniaka obierz, wrzuć do wrzątku, ugotuj, pokrój. Obraną dynię i cukinię pokrój w kawałki. Zrób ciasto: mąkę, mleko, żółtko oraz sól wymieszaj, ewentualnie dodaj proszek do pieczenia. Odstaw na 15 minut. Ubij pianę z białek i połącz z ciastem. Musi ono być gęste, gdy nie jest - dodaj mąki. W wysokim garnku rozgrzej olej. Jarzyny zanurzaj w cieście i smaż na złoto. Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.