Zapomnij o tym, że ziemniaki, kapusta i pomidory są... nudne. Choć często goszczą na polskich stołach, nadal są ulubieńcami dietetyków. Tanie i zdrowe – czego można chcieć więcej?
Jecie je niemal codziennie. Bardzo dobrze! Ziemniaki, kapusta i pomidory, nie niosą ze sobą powiewu egzotyki, ale za to dostarczają organizmowi Twojego dziecka niezbędnych mikroelementów. Dowiedz się, jak je przyrządzać, aby nie utraciły cennych składników.
Ziemniaczany festiwal
Dobrze przyrządzone dania z ziemniaków mogą być ozdobą najbardziej wykwintnego przyjęcia. Do sałatek najlepsze są te odmiany, które po ugotowaniu nie rozpadają się, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe, a do potraw na ciepło – te, które można kupić na każdym targu, np. Kalina, Irys, Sokół. Czy wiesz, że wartość energetyczna ziemniaków jest 2-3 razy wyższa niż innych warzyw (100 g to 66 kcal)? Są one też doskonałym źródłem składników mineralnych – głównie potasu, ale i wapnia, fosforu, siarki, chloru, magnezu. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Jest w nich znacznie więcej potasu niż w chlebie, mięsie czy rybach! Poza tym mają bardzo słabe właściwości alergizujące, są więc jednymi z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety niemowlęcia.
Aby zachować ich wartość odżywczą, obieraj je tuż przed gotowaniem (przechowywane w wodzie tracą witaminę C). Młode gotuj w skórce. Podawaj je ze świeżymi warzywami, aby lepiej wykorzystać zawarte w nich składniki odżywcze (skrobię, błonnik, minerały).
Warto wiedzieć
– Ziemniaki dostarczają lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawierają trochę witamin: C, B1, B2, PP i soli mineralnych.
– Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, dobrze przewietrzonym, ciemnym i suchym miejscu, aby nie zaczęły kiełkować i nie zwiędły.
– Ziemniaki najlepiej gotować w skórce. Wcześniej należy je porządnie wyszorować i wypłukać. Tak ugotowane (z odrobiną gruboziarnistej soli) nie tracą wszystkich witamin, są soczyste i smaczne. Przed gotowaniem można nakłuć je widelcem, żeby się nie rozpadły.
Dieta
29 grudnia 2006
Zapomnij o tym, że ziemniaki, kapusta i pomidory są... nudne. Choć często goszczą na polskich stołach, nadal są ulubieńcami dietetyków. Tanie i zdrowe – czego można chcieć więcej?
Polecamy
Porady