- pół małej marchewki,
- ćwiartka małej pietruszki,
- pół szklanki zielonego groszku,
- 1/5 szklanki kuskus,
- łyżeczka posiekanego drobno koperku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szklanka wody,
- 40 g schabu wieprzowego.
Na początek w osobnym rondelku ugotuj mięso, a warzywa umyj, obierz i opłucz.
Następnie marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki.Zalej je tak, by wody było trochę więcej niż warzyw (jeżeli znaczna część wyparuje, uzupełnij ją). Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, dodaj groszek, a po kilku minutach wsyp kuskus. Gotuj na małym ogniu 3–6 minut, mieszając co jakiś czas, by kaszka się nie przypaliła. Dodaj oliwę z oliwek, przykryj garnek i odczekaj, aż kuskus napęcznieje. Potem zmiksuj zupkę i jeszcze raz zagotuj.
Podawaj ją posypaną koperkiem i drobno posiekanym ugotowanym schabem.
Porcja: miseczka papki i łyżka ugotowanego schabu.