Mazurek wielkanocny dla dzieci nie musi różnić się od tego szykowanego dla dorosłych. Przepis może być ten sam – spód mazurka to po prostu kruche ciasto robione z samych naturalnych składników. Na ciasto można wyłożyć tradycyjną masę kajmakową albo roztopioną czekoladę. I masa, i kajmak mogą zawierać drobno pokrojone bakalie z wyłączeniem tych, których dziecko nie lubi albo na które ma uczulenie. Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci Przygotowanie mazurka dzieli się na dwa etapy: szykowanie i pieczenie ciasta oraz przygotowanie i wyłożenie na ciasto słodkiej masy, którą na koniec się dekoruje. Masę kajmakową można zrobić samodzielnie albo kupić gotową w sklepie. Niestety te sklepowe nie dorównują tym domowym. Na szczęście są i domowe sposoby na przygotowanie kajmaku z mniejszym wysiłkiem niż podają tradycyjne przepisy – już nie trzeba godzinami stać przy garnku i w nim mieszać. Robienie i pieczenie ciasta dla dzieci nie zajmuje dużo czasu. Składniki na ciasto do mazurka: • 300 g mąki, • 200 g masła, • 100 g cukru, • 3 żółtka. Przygotowanie ciasta do mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki. Warto odłożyć sobie część ciasta i zrobić z niego brzegi mazurka: wałeczki z ciasta ułóż na brzegach ciasta dookoła formy i lekko dociśnij do spodu. Można na nich zrobić ozdobne paseczki – nagniatając brzeg widelcem i odciskając w nim zęby sztućca....
Z Wielkanocą kojarzą się jajka. Są one symbolem życia, gdyż znajdują się w nich niemal wszystkie składniki, których potrzebuje dziecko. Z pewnością nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Podpowiadamy, w jakiej postaci podać je małemu dziecku.
Co kryje w sobie jajko?
Jajko to kopalnia cennych składników. Żelazo (zapobiega anemii), lecytyna (chroni oczy, usprawnia pracę mózgu), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (potrzebne dla dobrej pracy układu nerwowego), cholesterol (niezbędny dla mózgu), witaminy: A (konieczna, by dziecko rosło i miało dobry wzrok), E (to dzięki niej skóra jest zdrowa) oraz z grupy B (regulują pracę całego organizmu)... Czy trzeba wymieniać więcej?
Uwaga na bakterie
Na skorupce mogą znajdować się bakterie: niebezpieczna jest zwłaszcza salmonella. Jak się przed nią chronić? Nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki, bo przez otworki w skorupce będą mogły przenikać do środka drobnoustroje. Za to starannie myj jajka przed gotowaniem (lub np. wbiciem do ciasta).
Ze względu na bakterie, bezpieczniej podawać dziecku jajka ugotowane na twardo lub w postaci jajecznicy. Dobrze ścięte powinno być i białko, i żółtko. Dlatego nie podawaj dziecku kogla-mogla ani ciast robionych z użyciem surowych jajek (jak sernik na zimno).
Zobacz też: Wielkanocne mlowanki dla dzieci do wydruku
Wielkanocne potrawy dla małego dziecka
Zebraliśmy kilka wielkanocnych przepisów na potrawy dla małego dziecka. Znajdziesz wśród nich przepis na zabawnego wielkanocnego zajączka z jajka, kotlety z jajek, jajecznicę na parze, sałatkę z jajek, jajka nadziewane czy biszkoptowe babeczki. Wystarczy kliknąć w dany przepis, by go wydrukować.
Smacznego!
Zobacz też: Przepisy na pyszne śniadania dla dzieci - do druku