Mięso
fot. Fotolia

Te rzeczy sprzyjają rakowi! Szykuje się rewolucja w żywieniu dziecka

Naukowcy są pewni: już we wczesnym dzieciństwie uruchomiają się procesy prowadzące do nowotworów. Czego nie podawać dziecku, by nie zachorowało na raka? Szykuje się rewolucja w żywieniu!
Katarzyna Pinkosz
Mięso
fot. Fotolia
Podczas Narodowego Kongresu Żywienia eksperci rozmawiali o diecie i nowotworach. Eksperci są zgodni: powodem zwiększania się liczby zachorowań na raka jest przetworzona żywność, zanieczyszczenia środowiska, wszechobecność chemii. Na to wszystko najbardziej narażone są małe dzieci, których organizm jest niedojrzały.

Eksperci mają też dobre wiadomości: dobra dieta i styl życia może zapobiec aż 70 proc. nowotworów. Czego dziecko nie powinno jeść, by nie zachorowało w przyszłości na raka?

1. Ograniczaj słodycze i tłuszcze

Żywność wysokokaloryczna, o wysokiej zawartości cukru dodanego (słodycze, napoje słodzone) sprzyja rozwojowi otyłości, która z kolei sprzyja rozwojowi nowotworów.

Zobacz też: Polskie dzieci tyją na potęgę!
Redakcja poleca: Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka?
Zastanawiasz się kiedy możesz wprowadzić do diety dziecka nowe produkty? Obejrzyj film i wysłuchaj rad specjalisty.

2. Ograniczaj podawanie wędlin – wszystkich rodzajów!

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała wędliny, do których dodaje się w trakcie wytwarzania azotany, do grupy 1 – substancje rakotwórcze dla człowieka.
Unikaj podawania dziecku wszystkich wędlin – zarówno kiełbasek, parówek, jak wędlin wysoko gatunkowych, np. szynka, baleron, polędwica.

3. Unikaj smażenia i grillowania

W produktach mięsnych pod wpływem wysokiej temperatury może powstawać wiele rakotwórczych związków, takich jak WWA (wielonienasycone węglowodory aromatyczne), w tym rakotwórczy benzo(a)piren – zaliczony przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako substancję rakotwórczą (ten sam związek tworzy się podczas smogu). W trakcie smażenia i grillowania mięsa powstaje też wiele innych związków, zaliczanych przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do grupy prawdopodobnie rakotwórczych.

4. Unikaj podawania czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina).

Osoby, które jedzą często czerwone mięso - wołowina, wieprzowina - częściej chorują na nowotwory. Powodem jest nie tylko wyższa zawartość tłuszczu, ale też tzw. żelazo hemowe, które może mieć wpływ na zmianę genotypu w kierunku nowotworzenia.

5. Nie podawaj żywności na której zobaczysz nawet odrobinę pleśni

Niebezpieczne są zwłaszcza spleśniałe produkty zbożowe (np. pieczywo), nasiona roślin strączkowych, orzechy. W pleśni znajdują się rakotwórcze aflatoksyny. Jeśli zauważysz nawet odrobinę pleśni na owocach, pieczywie, dżemie – wyrzuć całość. Jeśli zobaczysz pleśń na orzechach, wyrzuć całe opakowanie.

6. Nie podawaj: frytek, chipsów ziemniaczanych

Zawierają duże ilości akrykoamidu – już od ponad 20 lat temu Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła akryloamid do związków prawdopodobnie rakotwórczych.

7. Ograniczaj gotowe płatki śniadaniowe, herbatniki, ciastka

One również zawierają duże ilości akryloamidu – substancji o działaniu prawdopodobnie rakotwórczym.

Czytaj też: 10 objawów, których nie możesz przeoczyć

 
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy