
Te rzeczy sprzyjają rakowi! Szykuje się rewolucja w żywieniu dziecka
Eksperci mają też dobre wiadomości: dobra dieta i styl życia może zapobiec aż 70 proc. nowotworów. Czego dziecko nie powinno jeść, by nie zachorowało w przyszłości na raka?
1. Ograniczaj słodycze i tłuszcze
Żywność wysokokaloryczna, o wysokiej zawartości cukru dodanego (słodycze, napoje słodzone) sprzyja rozwojowi otyłości, która z kolei sprzyja rozwojowi nowotworów.Zobacz też: Polskie dzieci tyją na potęgę!
2. Ograniczaj podawanie wędlin – wszystkich rodzajów!
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała wędliny, do których dodaje się w trakcie wytwarzania azotany, do grupy 1 – substancje rakotwórcze dla człowieka.Unikaj podawania dziecku wszystkich wędlin – zarówno kiełbasek, parówek, jak wędlin wysoko gatunkowych, np. szynka, baleron, polędwica.
3. Unikaj smażenia i grillowania
W produktach mięsnych pod wpływem wysokiej temperatury może powstawać wiele rakotwórczych związków, takich jak WWA (wielonienasycone węglowodory aromatyczne), w tym rakotwórczy benzo(a)piren – zaliczony przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako substancję rakotwórczą (ten sam związek tworzy się podczas smogu). W trakcie smażenia i grillowania mięsa powstaje też wiele innych związków, zaliczanych przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do grupy prawdopodobnie rakotwórczych.4. Unikaj podawania czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina).
Osoby, które jedzą często czerwone mięso - wołowina, wieprzowina - częściej chorują na nowotwory. Powodem jest nie tylko wyższa zawartość tłuszczu, ale też tzw. żelazo hemowe, które może mieć wpływ na zmianę genotypu w kierunku nowotworzenia.5. Nie podawaj żywności na której zobaczysz nawet odrobinę pleśni
Niebezpieczne są zwłaszcza spleśniałe produkty zbożowe (np. pieczywo), nasiona roślin strączkowych, orzechy. W pleśni znajdują się rakotwórcze aflatoksyny. Jeśli zauważysz nawet odrobinę pleśni na owocach, pieczywie, dżemie – wyrzuć całość. Jeśli zobaczysz pleśń na orzechach, wyrzuć całe opakowanie.6. Nie podawaj: frytek, chipsów ziemniaczanych
Zawierają duże ilości akrykoamidu – już od ponad 20 lat temu Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła akryloamid do związków prawdopodobnie rakotwórczych.7. Ograniczaj gotowe płatki śniadaniowe, herbatniki, ciastka
One również zawierają duże ilości akryloamidu – substancji o działaniu prawdopodobnie rakotwórczym.Czytaj też: 10 objawów, których nie możesz przeoczyć