co od 1.09.2016 w sklepikach szkolnych
fot. Fotolia

Wiemy już, co od września dzieci znajdą w sklepikach szkolnych!

Nowe rozporządzenie ma być odpowiedzią na liczne protesty ze strony rodziców jak i dzieci. Czy teraz wszyscy będą zadowoleni?
Ewa Podleśna-Ślusarczyk
co od 1.09.2016 w sklepikach szkolnych
fot. Fotolia
Produkty, które jeszcze kilka lat temu znajdowały się w szkolnych sklepikach, nie należały do najzdrowszych. Zazwyczaj były to szybkie hot-dogi, zapiekanki, drożdżówki, oraz cała masa przekąsek słodkich i słonych. Te dzieci, których rodzice zaopatrywali w kanapki i owoce, na pewno rzadziej zaglądały do sklepiku, ale dla niektórych, było to miejsce stołowania się przez większość dnia. 

Po wielkim reżimie wprowadzonym niedawno, w szkołach można było kupić niewiele. Zakaz słodyczy, zakaz drożdżówek, niesmaczne dla dziecka kanapki, oraz horrendalne ceny owoców. Tak to mniej więcej wyglądało i skończyło się na tym, że dzieci w czasie przerw lekcyjnych wychodziły do pobliskich sklepów spożywczych, lub zaopatrywały się w smakołyki, w czasie podróży do szkoły.

Nowe rozporządzenie przynosi wiele zmian. Czy okażą się akceptowalne dla wszystkich zainteresowanych? Pokaże to czas.

Przedstawiamy w punktach najważniejsze ustalenia

  • pieczywo pełnoziarniste (więcej składników mineralnych i błonnika) jako baza do kanapek
  • produkty cukiernicze, ale nie będą mogły one być wyprodukowane z ciasta z głęboko mrożonego
  • produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki, mleko smakowe, serek homogenizowany, serwatka, ser twarogowy, zsiadłe mleko
  • napoje zastępujące mleko: sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, migdałowe, kokosowe
  • sałatki i surówki
  • zbożowe produkty śniadaniowe
  • warzywa i owoce
  • suszone owoce i warzywa
  • nasiona bez dodatku cukrów
  • soki:owocowe i warzywne, przeciery, musy, bez dodatku cukru i soli
  • koktajle owocowe i warzywne na bazie wody lub mleka, pod warunkiem, że nie będą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml
  • gumy do żucia bez zawartości cukru
  • gorzka czekolada, min. 70% zawartości kakao

Zmiany dotyczyć będą także stołówek szkolnych, z których znikną koncentraty spożywcze, a zupy i sosy, będą musiały być przygotowane wyłącznie z naturalnych składników. Do smażenia musi być używany wyłącznie olej roślinny rafinowany, a dania smażone mogą być podane tylko 2 razy w tygodniu. 

Nowe rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1.09.2016 r., ale sklepiki będą miały czas do końca roku, by dostosować się do nowych wytycznych. Przepisy będą obowiązywać we wszystkich typach szkół, przedszkolach i punktach opieki nad dziećmi. Czy tym razem wzbudzą entuzjazm wśród dzieci i ich rodziców? Przekonamy się już za miesiąc.

A Twoje dziecko, przynosi do szkoły domowe kanapki, czy stołuje się w szkole?

Zainspiruj się pomysłami:
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy