Wigilijna ryba z warzywami jest delikatna i lekko strawna, w sam raz dla małego dziecka. Ale z powodzeniem mogą ją także zjeść dorośli.
mat. pras. Mama i ja
4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)
350 g marchewki
200 g dyni
150 g korzenia pietruszki
50 g korzenia selera
duża szalotka
ząbek czosnku
3 duże pomidory
garść oliwek (opcjonalnie)
olej
sól, pieprz
250 ml wody, np. Mama i ja
koper lub natka pietruszki
Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
Wlej na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.
Warzywa korzenne oraz dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodaj na patelnię.
Całość smaż około 5 minut. Po tym czasie dolej wodę i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
W międzyczasie wrzątkiem polej pomidory, obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój.
Dodaj je na patelnię i duś sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Rybę umyj, osusz, dopraw solą oraz pieprzem i ugotuj na parze.
Podaj rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.