GRY
 
 

Winogrona dla karmiącej mamy?

Winogrona chronią przed chorobami cywilizacji - nadciśnieniem, nowotworami. Ale czy karmiąca mama może ich jeść, ile zechce?

Winogrona
fot. Fotolia
Kto wie, co to jest ampeloterapia? To dziedzina medycyny naturalnej, która zajmuje się leczeniem winogronami, sokiem winogronowym, winem. Lecznicze właściwości winogron są znane od już 5 tys. lat p.n.e. Potwierdza je też współczesna medycyna.

Skarby winogron

To przede wszystkim witamina C, prowitamina A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, jod. Najważniejsze swoje wartości winogrona zawdzięczają flawonoidom, czyli naturalnym przeciwutleniaczom (antyoksydantom) - znajdującym się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron. Wymiatają one z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój chorób nowotworowych.
Badania potwierdziły, że wyciągi z nasion winogron mogą niszczyć komórki nowotworowe raka skóry, piersi, jelita, płuc, żołądka, prostaty, a także komórki nowotworowe białaczki.
Nie oznacza to, że winogrona są lekiem na raka - jednak jedzenie winogron może pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym, a także w ich zwalczaniu.
Zawarte w winogronach polifenole zapobiegają również miażdżycy i chorobom serca.
Najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów. Zawierają też więcej żelaza.
Redakcja poleca: Dieta kobiety w ciąży nie istnieje! Zobacz, najnowsze zalecenia dietetyka! [WIDEO]
Co powinna jeść kobieta ciężarna, albo karmiąca piersią? Zdaniem dietetyka prawie wszystko, ale z umiarem! Obalamy mity o diecie w ciąży!

Sezon na winogrona

Winogrona rosnące w Polsce dojrzewają pod koniec sierpnia i we wrześniu. Przez cały rok są dostępne owoce sprowadzane z zagranicy.

Winogrona dla karmiącej mamy

Kobieta karmiąca piersią może jeść winogrona - ze względu na ich właściwości zdrowotne. Ponieważ jednak są bardzo słodkie, to lepiej nie jeść ich naraz więcej niż garść (odpowiada to jednej porcji warzyw i owoców spośród 5 zalecanych dziennie). Kiść winogron zawiera ok. 5 łyżeczek cukru!
Szczególnie polecane są ciemne winogrona - ze względu na to, że zawierają więcej polifenoli. Warto jeść polskie winogrona, choć są mniejsze i mniej słodkie - dojrzały na słońcu i nie były spryskiwane środkami chemicznymi, jak owoce sprowadzane z zagranicy, które muszą być spryskane środkami konserwującymi, żeby się nie zepsuły.
Uwaga: karmiąca mama nie może pić wina - ze względu na to, że alkohol przenika do jej pokarmu.

Co z winogron

Winogrona można jeść na surowo, doskonale najadą się też na sok, galaretkę oraz inne przetwory. Można je dodawać do mięs, serów, sałatek owocowych, ciast i deserów, surówek.
Olej z pestek winogron zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego.

Wróć do talerza
Czytaj też: Czego nie może jeść karmiąca mama

Doładuj
Przeładuj