Niemowlę je warzywa
fot. Fotolia

3 najlepsze źródła witamin dla dziecka

Najwięcej witamin jest w świeżych nieprzetworzonych produktach. Dbaj, by nie zabrakło ich w diecie malucha. Oto kilka produktów, w których jest najwięcej potrzebnych dziecku witamin.
Niemowlę je warzywa
fot. Fotolia
Poza kilkoma wyjątkami organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć witamin, a wielu nie umie także magazynować. Dlatego witaminy trzeba dostarczać dziecku regularnie. Najlepszym ich źródłem jest różnorodna dieta, bo witaminy z jedzenia są najlepiej przyswajalne. W okresach osłabionej odporności lub spadku apetytu pediatra może zalecić podawanie dziecku także gotowych preparatów witaminowych, ale łykanie ich w nadmiarze lub zastępowanie nimi zróżnicowanego menu nie jest korzystne. Nie tylko nie polepsza stanu zdrowia, ale też dodatkowo obciąża organizm – bo nadmiar tych w końcu cennych substancji musi zostać usunięty.

1. Mleko mamy

Pierwsze witaminy maluch dostaje wraz z mlekiem mamy. Nawet gdy twoja dieta jest w nie uboga, nie zabraknie ich w pokarmie, bo potrzebne substancje organizm czerpie ze zgromadzonych zapasów. Dla karmiącej mamy nie jest to korzystne, dlatego w okresie laktacji musisz szczególnie starannie komponować jadłospis. Jeśli ze względu na reakcje alergiczne dziecka stosujesz dietę eliminacyjną, powinnaś dbać, by nie zabrakło w niej tego, co jest niezbędne dla zdrowia – twojego i dziecka. Witaminy w mleku mamy są doskonale przyswajalne. Jest ich dokładnie tyle, ile dziecku potrzeba, i w takiej formie, która wspomaga ich wchłanianie.

Zobacz też: Produkty niepolecane podczas karmienia piersią
Redakcja poleca: Jakich składników odżywczych potrzebujemy w codziennej diecie?
Posłuchaj, jakie badania trzeba wykonać, by dowiedzieć się jakich składników odżywczych potrzebuje nasz organizm.

2. Owoce i warzywa

Już w pierwszym roku życia twój maluch zaczyna poznawać nowe smaki – pije  soki owocowe i warzywne, je zupki, musy oraz cząstki owoców i jarzyn. To prawdziwe bogactwo witamin. Aby jednak organizm mógł je w pełni wykorzystać, pamiętaj, że istnieją dwa rodzaje witamin. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B) są mniej trwałe od tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K). Nadmiar tych pierwszych organizm wydala, a drugich – magazynuje. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach wchłaniają się tylko w ich obecności. Dlatego w diecie nie może zabraknąć masła, oliwy z oliwek i olejów roślinnych – najcenniejsze są surowe.

3. Inne produkty

Kasze, płatki owsiane, pieczywo z ciemnej mąki są źródłem skrobii, także błonnika i witamin z grupy B. Już w drugim roku życia dziecko może jeść chleb graham, a w wieku przedszkolnym – musli (różne rodzaje zbóż).  Mięso i ryby także dostarczają wielu witamin, o ile są odpowiednio przechowywane i przyrządzone. Jeśli je gotujesz, wkładaj do wrzątku, a jeśli smażysz (wyjątkowo), to krótko i na świeżym oleju, np.  rzepakowym. Do zdrowej diety przyzwyczajaj dziecko już od najmłodszych lat.

Zobacz też: Błonnik - sposób na zaparcia u dzieci

Aby witaminy nie zginęły!

Nawet jeśli zadbasz, by produkty, z których przygotowujesz potrawy, były dobrej jakości, nie znaczy to, że zawarte w nich witaminy zostaną w całości wykorzystane. Wiele tych cennych substancji ginie podczas niewłaściwego przechowywania, obierania, mycia czy gotowania. 
  1. Najlepiej gotuj warzywa na parze lub w niewielkiej ilości wody. Po obraniu nie mocz ich w wodzie, ugotuj je od razu. Jeśli dodatkowo przyzwyczaisz całą rodzinę do jedzenia na wpół surowych, gotowanych bez soli warzyw,z pewnością polubicie ich smak.
  2. Zamiast słodkich przekąsek jedzcie surowe warzywa, np. karotkę, kalarepkę, paprykę, a także świeże i suszone owoce.
  3. Przygotowuj w domu świeże soki z owoców i warzyw. Do obiadu podawaj surówki, np. z kiszonej kapusty.
Zobacz też: 7 sposobów, jak zatrzymać witaminy gotując dla dzieci

Witaminowe abecadło zdrowia

A ważna dla wzrostu kości, poprawia widzenie, zwiększa odporność na infekcje.
Dobre źródła: masło, mleko, ser, żółtka jaj (retinol), zielone warzywa liściaste, marchew, dynia, melon (prowitamina A).
B1 zwiększa apetyt, pomaga w trawieniu. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy i serce.
Dobre źródła: pełne ziarna zbóż, mąka owsiana, wieprzowina, warzywa strączkowe, orzechy ziemne, suszone morele.
B2 utrzymuje w dobrej kondycji skórę, wzrok, układ nerwowy, wzmacnia odporność.
Dobre źródła: mleko, jaja, serki twarogowe, drożdże, mięso, makaron, grzyby.
B5 zapobiega zmęczeniu, przyśpiesza gojenie ran, bierze udział w syntezie hormonów.
Dobre źródła: mięso, mleko, jaja, groch, orzeszki ziemne, brokuły, drób, pełne ziarno zbóż.
B9 (kwas foliowy) bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, zapobiega wrodzonym wadom cewy nerwowej.
Dobre źródła: owoce i warzywa, drożdże, kiełki pszenicy, pełne ziarno zbóż, fasola i groch.
B12 wspomaga wzrost, apetyt, zapobiega niedokrwistości.
Dobre źródła: wieprzowina, drób, wołowina, jaja, nabiał, ryby.
C zapobiega infekcjom, łagodzi skutki alergii, wspomaga leczenie wielu chorób.
Dobre źródła: owoce cytrusowe, truskawki, zielone warzywa liściaste.
D ułatwia mineralizację zębów i kości, wpływa na stężenie wapnia we krwi.
Dobre źródła: tran, masło, żółtka jaj, mleko, sardynki, śledzie, łosoś.
E zapewnia zdrową skórę, zapobiega zmęczeniu i powstawaniu rozległych blizn po urazach.
Dobre źródła: warzywa liściaste, kiełki pszenicy, żółtka jaj, orzechy, oleje roślinne, pełne ziarno zbóż.
H łagodzi bóle mięśni, poprawia stan skóry i włosów, pomaga w leczeniu niemowlęcego zapalenia skóry.
Dobre źródła: wołowina, żółtka jaj, mleko, niełuskany ryż, orzechy, owoce.
K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.
Dobre źródła: wieprzowina, oleje roślinne, warzywa liściaste, mleko.
PP wspomaga pracę układu pokarmowego. Zapewnia zdrowy wygląd skóry.
Dobre źródła: mięso, drób, jaja, ryby, kiełki pszenicy, orzechy ziemne, figi, daktyle.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy