Dzieci są przyzwyczajone do słodkości ciastek oraz batonów. Może właśnie dlatego prawie 30 proc. maluchów zjada tylko jeden owoc dziennie! To stanowczo za mało. W dodatku najczęściej jest to banan. Rzeczywiście, jest on bardzo wartościowy, ma wyjątkowo dużo witamin i składników mineralnych. Latem warto jednak przyzwyczajać dziecko również do kwaskowatych polskich owoców. Które są najlepsze dla malca i od kiedy może zacząć je jeść? Przetarte i ze słoiczka Jeżeli karmisz dziecko piersią, pierwsze owoce możesz podać mu już po skończeniu szóstego miesiąca (gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, nawet dwa miesiące wcześniej). Na początek zaproponuj starte jabłko (same lub z kaszką). Po kilku dniach smyk może spróbować też innych owoców, np. jagód, porzeczek, malin. Oczywiście starannie je umyj i przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Owoce rzadko uczulają, jednak jeśli maluch jest alergikiem, na początku (przez 1–2 dni) najlepiej chwilę gotować je (przetarte) w garnuszku. Co prawda stracą wtedy część witaminy C, ale wysoka temperatura osłabi też ich właściwości uczulające. Jeśli wszystko jest w porządku, czyli niemowlę nie ma żadnych wysypek, bólów brzuszka, biegunek, to śmiało podawaj mu owoce 1–2 razy dziennie. Mogą być świeże, ale bardzo dobre są też gotowe niemowlęce musy (mają ten plus, że ich składniki zostały dokładnie sprawdzone i pochodzą z kontrolowanych upraw). Początkowo owoce muszą być przetarte, by dziecko się nie zakrztusiło, jednak gdy malec ma 10–11 miesięcy, da sobie radę z jedzeniem miękkich cząstek. Zaproponuj mu (oczywiście bez skórki) brzoskwinie, morele, śliwki, winogrona (tylko bez pestek!). Roczny maluch, jeśli nie ma alergii, może już jeść wszystkie owoce, także arbuzy, melony. Uważaj tylko na truskawki i kiwi – zawierają naturalną histaminę, czasem powodującą objawy uczulenia. Owoce mogą być...
Agrest (od 7. miesiąca)Zawiera witaminę C, pobudza apetyt.
Brzoskwinie (od 11. miesiąca życia - w gotowych daniach wcześniej)Są bogate w witaminy: A, C, PP, z grupy B, żelazo, magnez, wapń; ułatwiają trawienie.
Czereśnie (od 7. miesiąca)Mają właściwości moczopędne, wzmacniają, są polecane przy bólach stawów.
Gruszki (od 7. miesiąca)Działają lekko przeczyszczająco, wzmacniają apetyt.
Jagody (od 5. miesiąca)Świeże działają przeczyszczająco, w postaci soku są polecane przy biegunkach.
Jeżyny (od 7. miesiąca)Bardzo bogate w witaminy C i A, wapń, potas, magnez.
Maliny (od 5. miesiąca)Polecane przy przeziębieniach, stanach gorączkowych, mają sporo witaminy C.
Morele (od 12. miesiąca życia - wcześniej w gotowych daniach)Zawierają żelazo, wapń, potas, są polecane szczególnie dzieciom z anemią.
Truskawki (od 2. roku życia)Bogate w witaminę C, wzmacniają, pobudzają łaknienie.
Porzeczki (od 5. miesiąca)Mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Są polecane przy częstych infekcjach, osłabieniu.
Śliwki (od 10. miesiąca)Mają sporo żelaza, witamin z grupy B; regulują pracę przewodu pokarmowego.
Winogrona (od 9. miesiąca)Bogate w witaminy: A, z grupy B, PP C, żelazo, fosfor; oczyszczają nerki.