Póki jest ciepło wszystko jest w porządku. Kłopoty zaczynają się wraz z pierwszymi chłodami. Maluchy coraz częściej chorują. Znasz to? Jeśli tak, postaraj się zawczasu uodparniać dziecko. Jak to zrobić? Sprawa jest bardzo prosta. Aby system odpornościowy skutecznie chronił mały organizm, powinien być w doskonałej formie, a do tego potrzebny jest komplet witamin i składników mineralnych wspomagających jego działanie. Sprawdź więc, co powinno się znaleźć na talerzyku dziecka oraz co ze sobą połączyć, by twoja pociecha tryskała zdrowiem i energią przez cały rok.
Podstawową zasadą diety na odporność jest urozmaicenie. Jeśli dziecko nie jest alergikiem, powinno jeść warzywa, owoce, mięso, ryby, pieczywo, kasze i nabiał. To najlepszy sposób, by dostarczyć wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
WITAMINA A I BETA-KAROTEN
Wzmacnia błony śluzowe – naturalną barierę chroniącą przed zarazkami. Pobudza wytwarzanie przeciwciał. Bogatym źródłem witaminy A są: tłusty lub półtłusty nabiał, masło, ser żółty, oraz marchew, dynia, morele, brzoskwinie, sałata, szczaw, liście pietruszki, szpinak.
Recepta na wzmocnienie
→ Na śniadanie podaj dziecku kubek ciepłego mleka albo kakao. Jeśli go nie lubi, przygotuj miseczkę twarożku.
→ Pieczywo posmaruj łyżeczką masła. Na kanapkę połóż plasterek żółtego sera i sałatę.
→ Przygotuj surówkę z marchewki, jabłka z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką oliwy, która zwiększa przyswajalność beta-karotenu zawartego w marchewce.
WITAMINA C
To silny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki osłabiające układ odpornościowy. Jest potrzebna dla białych krwinek walczących z bakteriami. Wpływa na wytwarzanie interferonu – substancji, która hamuje rozwój wirusów. Co więcej, może niszczyć toksyny wytwarzane przez bakterie. Najwięcej witaminy C mają: natka pietruszki, papryka, cytrusy, porzeczki, brukselka, brokuły, kapusta.
Recepta na wzmocnienie
→ Aby dostarczyć dziecku odpowiednią ilość witaminy C, zadbaj, by jadło codziennie co najmniej 4 porcje surowych lub krótko gotowanych warzyw i owoców.
→ Podaj mu przynajmniej dwa jabłka dziennie – działają antywirusowo.
→ Jeśli nie lubi jarzyn, zadbaj, by wypiło co najmniej 2–3 szklanki ulubionego świeżo wyciskanego soku każdego dnia.
ŻELAZO
Zapewnia dobrą kondycję fizyczną. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich komórek, zapewniając ich prawidłowe funkcjonowanie. Gdy brakuje go w organizmie, dziecko jest osłabione i częściej choruje. Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso (wołowina), żółtko jaja i wątróbka. Znajdziesz je w natce, orzechach, suszonych morelach, rodzynkach, kakao i gorzkiej czekoladzie.
Recepta na wzmocnienie
→ Przynajmniej raz dziennie podawaj dziecku porcję gotowanego mięsa (100 g) albo jajko. Żelazo w nich zawarte jest znacznie lepiej przyswajalne niż to, które znajduje się w warzywach i owocach.
→ Do posiłków mięsnych podawaj szklankę soku owocowego (z aronii, czarnej porzeczki lub pomarańczy). Zawarta w nich witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
→ Zadbaj, by dziecko nie piło herbaty w czasie jedzenia. Jej substancje czynne utrudniają przyswajanie żelaza.
Zdrowie
14 listopada 2008
Możesz obejść się bez specjalnych preparatów z apteki, ziół i syropów. By ustrzec dziecko przed atakiem bakterii i wirusów, wystarczy zadbać o jego jadłospis.
Polecamy
Porady