Do wykonania biedronki będą potrzebne:
- upieczone muffinki
- cukier puder
- mleko w proszku
- mleko skondensowane
- barwniki spożywcze
- wykałaczki
Przepis na masę:
Najprostszy przepis polega na łączeniu cukru z mlekiem. Weź w równych proporcjach cukier-puder, mleko w proszku i mleko skondensowane (1:1:1). Aby nadać kolor masie cukrowej, można wykorzystać dowolne barwniki naturalne.
Krok 1
Wymieszaj cukier puder z mlekiem w proszku.
Krok 2
W mieszance zrób krater i wlej mleko skondensowane.
Krok 3
Zagnieć ciasto (jak plastelinę) i schowaj na godzinę do lodówki.
Krok 4
Uformuj z masy wałeczek i wykałaczką nanieś na niego odrobinę barwnika spożywczego.
Krok 5
Zagniataj wałeczek do uzyskania jednolitej barwy. Jeśli kolor nie jest wystarczająco intensywny – dodaj więcej barwnika.
Krok 6
Zrób dużą kulkę z czerwonej masy i sześć małych z brązowej.
Krok 7
Zrób głębokie nacięcie w kulce. Na skrzydełkach ułóż drobniutkie kulki i dociśnij je palcem.
Krok 8
Zrób brązową kulkę (na głowę), dwie białe kulki (na oczy) i dwie błękitne (na źrenice).
Krok 9
Ułóż białe kulki na głowie biedronki, na oczach dodaj źrenice i lekko dociśnij.
Krok 10
Przyczep głowę do tułowia i zwiń trzy brązowe wałeczki.
Krok 11
Połącz te wałeczki ze sobą w centralnej części. To są łapki.
Krok 12
Biedronkę połóż na łapkach i przygotuj zieloną masę cukrową.