01_test_jedzenie_mtj_06.jpg

Zanim zjesz zrób test

I sprawdź, czy wiesz, co powinnaś lub możesz jeść, a czego nie (i dlaczego). Jeśli masz wątpliwości, przekonaj się, czy twoja ciążowa dieta jest naprawdę zdrowa. Szczerze odpowiedz na pytania i... już wiesz!
Tatiana Audycka-Szatrawska
01_test_jedzenie_mtj_06.jpg
1. Kwas foliowy to ważny składnik diety przyszłej mamy. Czy wiesz, w jakich produktach jest go najwięcej?
a) w mięsie – czerwonym i drobiowym
b) w natce pietruszki, brokułach, bobie, ale też w otrębach pszennych
c) w mleku i innych produktach mlecznych
ODPOWIEDŹ B: Tak, kwasu foliowego powinnaś szukać w zielonych warzywach (np. brukselce, szpinaku, sałacie), ale też
w warzywach strączkowych, papryce czerwonej, w pestkach dyni. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka – zapobiega wrodzonym wadom układu nerwowego, chroni dzidziusia m.in. przed rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo-rdzeniową. Kwas foliowy najlepiej brać codziennie (0,45 mg) do końca trzeciego trymestru.

2. Których serów absolutnie nie powinnaś jeść w czasie ciąży?
a) wiejskiego
b) morskiego
c) brie lub oscypka
ODPOWIEDŹ C: Sery dojrzewające i pleśniowe (także feta, camembert) mogą być źródłem listerii, bakterii wywołującej groźną chorobę listeriozę – może spowodować przedwczesny poród czy poronienia.

3. Ile kawy i napojów z kofeiną możesz wypić w ciąży?
a) ani jednej filiżanki
b) dwie filiżanki
c) jedną filiżankę
ODPOWIEDŹ C: Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypić jedną filiżankę słabej kawy z mlekiem. Z napojów typu cola lepiej w ogóle zrezygnować. Według najnowszych badań wypicie dwóch kaw dziennie zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, a także urodzenia noworodka o niskiej masie ciała. Pamiętaj, że kofeina wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas i cynk.

4. Wapń jest potrzebny zwłaszcza w drugim trymestrze. Sięgaj po produkty bogate w ten minerał ponieważ:
a) maleństwo potrzebuje teraz dużo wapnia do budowy kości
b) do tej pory sięgałaś po żółty ser, który jest bogaty w wapń, teraz musisz ograniczyć jego ilość ze względu na dużą zawartość soli i niezdrowego tłuszczu zwierzęcego
c) będziesz miała problem z zębami
ODPOWIEDŹ A i C: W drugim i w trzecim trymestrze wzrasta zapotrzebowanie na wapń (o ponad 30 proc.), ponieważ maleństwo błyskawicznie rośnie i potrzebuje wapnia do budowy kości. Jeśli w twojej diecie jest go zbyt mało, dziecko będzie czerpało z twoich zapasów. A to może wpłynąć niekorzystnie na stan twoich zębów. Pij codziennie cztery szklanki mleka (kefiru, jogurtu) albo zjedz porcję białego sera (szklanka mleka = 100 g twarogu).

5. Tłuste ryby morskie są zalecane, bo są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają przedwczesnemu porodowi. Maluch potrzebuje ich do prawidłowego kształtowania się mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka. Zaleca się jednak, by ograniczyć jedzenie takich ryb (tylko dwa razy w tygodniu), ponieważ:
a) niektóre morskie ryby zawierają dużo metali ciężkich
b) są tuczące
c) należą do grupy produktów, które mogą wywołać alergię
ODPOWIEDŹ A: Mimo że ryby morskie są źródłem cennych związków, lekarze zalecają, by w ciąży zwracać uwagę na to, ile się ich je – ze względu na ich zanieczyszczenie związkami rtęci, które są niebezpieczne dla maleństwa i dla ciebie. Jednak nie wszystkie ryby są podobnie zanieczyszczone. W ciąży lepiej unikać dużych i tych, które długo żyją, czyli tuńczyka, miecznika, rekina, halibuta. Lepiej zjeść sardynkę, śledzia, makrelę czy dorsza.

6. W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Ile kalorii powinnaś dostarczyć?
a) jem za dwóch, więc dwa razy więcej
b) niewiele, bo w drugim trymestrze ponad 300 kalorii więcej niż dotychczas,
a w trzecim około 500 kalorii
c) codziennie 500 kalorii – do końca ciąży
ODPOWIEDŹ B: W pierwszym trymestrze potrzebujesz tyle kalorii, co kobieta, która nie spodziewa się dziecka (dziennie ok. 2000 kalorii). W drugim – 300 kalorii ekstra (tyle co kotlet), a w trzecim – 500. Nie ilość jest ważna, lecz jakość. W ciąży ograniczaj puste kalorie (słodycze) i produkty o małej wartości odżywczej (pasztety, parówki, frytki, kiepskie wędliny).

7. Zaleca się pięć posiłków dziennie, a każdy wzbogacony warzywami i owocami. Jest to ważne, gdy spodziewasz się dziecka, bo dostarczają:
a) witaminy C, która chroni przed infekcjami
b) witamin, które mogą zapobiec poronieniom
c) błonnika, który zapobiega zaparciom
ODPOWIEDŹ A, B, C: Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega powstawaniu żylaków. Ułatwia też wchłanianie żelaza. Szukaj jej w porzeczkach, malinach, pomidorach, natce pietruszki. Ciemnozielone warzywa to źródło witaminy E. Znajdziesz ją też w kiełkach. Warzywa i owoce są bogate w błonnik, który reguluje trawienie (dzięki niemu nie masz zaparć).

8. Witamina A jest niezbędna m.in. do prawidłowego widzenia, ale jej przedawkowanie może zaburzyć rozwój płodu. Jakich produktów powinnaś unikać?
a) wątróbki i tranu
b) niektórych warzyw
ODPOWIEDŹ A: Niebezpieczne bywa przedawkowanie witaminy A, czyli retinolu, który występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Stąd zalecenia, by w ciąży nie sięgać po wątróbkę i tran. Lepszym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, są zielone i żółtopomarańczowe warzywa (sałata, groszek, marchew, dynia).


Co i ile jeść, gdy spodziewasz się dziecka
Wszystko, co jesz, ma wpływ na zdrowie maleństwa, także za kilkadziesiąt lat, bo wiele chorób ma źródło właśnie w łonie mamy. Dlatego jedz:
- Pieczywo i kasze. Cztery, pięć razy dziennie. Najlepsze są te z mąki grubego przemiału, gruboziarniste. Bogate w błonnik, żelazo, cynk, magnez.
- Mleko i nabiał. Trzy, cztery razy dziennie. Są źródłem wapnia. Uwaga! By organizm wchłonął wapń, potrzebna jest witamina D.
- Owoce i warzywa. Pięć razy dziennie. Wybieraj sezonowe. Ostrożnie z owocami południowymi – ograniczaj ich ilość, bo malec w brzuchu może się na nie uczulić.
- Mięso. Raz dziennie (ryby zamiast mięsa, dwa razy w tygodniu). Wybieraj chude gatunki mięsa (ryby – morskie). Wędliny jedz dwa, trzy razy w tygodniu (dodaje się do nich sól i azotyny).
- Tłuszcze. Nie za dużo (trzy łyżki dziennie). Najlepszy jest olej roślinny albo z oliwek.


mtj_dopisek.gif

 
Redakcja poleca: Dlaczego w ciąży nie wolno pić zielonej herbaty? [WIDEO]
Czy wiesz, że - pomimo zdrowotnych walorów - zielonej herbaty lepiej nie spożywać w ciąży? Zobacz, co na ten temat mówi dr Jacek Tulimowski, ginekolog.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy