GRY
 
 

Zapiekanka - ananasowy wąż

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 70 min.

Poziom trudności średni

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • puszka ananasów
  • kilka plasterków szynki
  • kawałek żółtego sera
  • keczup
  • papryka (żółta i czerwona) do ozdobienia

Przygotowanie

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj olej i, stopniowo, mąkę. Mieszaj tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aż urośnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200°C. Z ciasta zrób wałek. Przełóż na blachę do pieczenia i uformuj kształt wijącego się węża. Szynkę pokrój w paseczki, ananasa w kostkę, a ser utrzyj. Posmaruj keczupem i ułóż po kolei wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Z papryki wytnij oczy i język. Udekoruj smoka.

Nasza rada: Gdy przygotowujesz zapiekankę z warzyw, nie gotuj ich wcześniej do miękka. Będą smaczniejsze, gdy je zblanszujesz lub ugotujesz al dente, ponieważ podczas pieczenia jeszcze zmiękną. Pamiętaj, że zbyt długa obróbka cieplna powoduje utratę witamin.
Doładuj
Przeładuj