GRY
 
 

Zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

zapiekanka z białą kiełbasa.jpg
fot. mat. pras. Lubella

Składniki

  • opakowanie makaronu, np. pióra Lubella  
  • 30 g mąki  
  • 30 g masła
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki chrzanu 
  • 400g białej kiełbasy parzonej 
  • cebula drobno posiekana
  • 150 g zielonego groszku 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g twardej, żółtej mozzarelli lub sera gouda
  • koperek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel. Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia. Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Zobacz też inne przepisy na zapiekanki dla dziecka

źródło: mat. pras. Lubella
Doładuj
Przeładuj