Zapiekanka z kaszy jaglanej dla dzieci

Czas przygotowania do 100 min.

Poziom trudności średni

kasza, zapiekanka, gryczana, zapiekana, warzywa, por, grzyby
fot. MartaSzloser - Fotolia.com

Składniki

  • 1/2 kg kaszy jaglanej,
  • woda,
  • włoszczyzna,
  • papryka,
  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 szklanki bulionu.

Przygotowanie

Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, dwukrotnie sparz. Zagotuj wodę, wsyp kaszę, dodaj sól i łyżkę masła, gotuj, aż wchłonie wodę. Włoszczyznę zetrzyj na tarce jarzynowej, paprykę obierz, pokrój. Rozgrzej masło, dodaj mięso, warzywa i połowę bulionu. Duś około 30 minut. Potem dodaj resztę bulionu, koncentrat, sól, pieprz, gotuj 15 minut. Kaszę wyłóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, polej sosem. Zapiekaj 20 minut.
Porcja dla dziecka: 2–3 łyżki.

Polecamy: 5 sprytnych sposobów na kasze 

źródło: edipresse
Oceń artykuł

Ocena 4 na 4 głosy

Popularne tematy