
Zatrucie pokarmowe w ciąży – jak leczyć i czy szkodzi dziecku
Zatrucie pokarmowe w ciąży:
- objawy
- przyczyny
- wpływ na dziecko
- domowe leczenie
- co jeść
- kiedy do lekarza
- kiedy do szpitala
- zapobieganie
Objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
Objawy zatrucia pokarmowego u kobiety spodziewającej się dziecka są takie same, jak wówczas gdy kobieta nie jest w ciąży. Pojawiają się po kilku godzinach od dostania się drobnoustrojów do organizmu i są to:- biegunka,
- wymioty,
- bóle brzucha,
- osłabienie,
- ból mięśni,
- mdłości,
- gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza,
- dreszcze.
Infekcja ma zwykle ostry przebieg i trwa od 3 do 10 dni.
Przyczyny zatrucia pokarmowego w ciąży
Do zatrucia pokarmowego dochodzi wskutek nieżytu żołądkowo-jelitowego spowodowanego:- spożyciem nieświeżego, skażonego lub niedogotowanego pokarmu
- wypiciem skażonego napoju,
- zarażeniem drogą fekalno-oralną,
- bezpośrednim kontaktem z osobą zarażoną lub jej wydzielinami,
- brakiem odpowiedniej higieny.
Najczęstszymi przyczynami zatrucia pokarmowego w ciąży są bakterie:
- salmonelli – aby nie doszło do zarażenia, trzeba szczególnie uważać na świeżość spożywanych jajek, mleka i mięsa; bardzo łatwo o zakażenie, jeżeli znalazły się na nich odchody zwierzęce; zwłaszcza lato sprzyja rozprzestrzenianiu się bakterii,
- gronkowiec złocisty – bakteria „lubi" przebywać w lodach, kremach oraz mięsie i rybach, szczególnie w okresie wakacji trzeba uważać, gdyż rozmrażanie i zamrażanie pokarmów sprzyja rozprzestrzenianiu się bakterii,
- jad kiełbasiany (toksyna botulinowa) – to jedna z najsilniejszych trucizn, wytwarzana przez bakterie z rodzaju clostridium. Pojawia się na skutek dostania się do jedzenia zanieczyszczonej ziemi; trzeba uważać zwłaszcza na jakość spożywanych wędlin, konserw i przetworów z mięsa, ryb lub jarzyn; zatrucie może być śmiertelne, gdyż jad kiełbasiany uszkadza mózg,
- bakterie Yersinii, Listerii i Escherichia coli – najczęściej odpowiadają za zatrucie pokarmowego w warunkach domowych, mogą pojawić się w surowym mięsie, rybach, niepasteryzowanym mleku.
Wpływ zatrucia pokarmowego w ciąży na dziecko
Zatrucie pokarmowe w ciąży może poważnie zaszkodzić dziecku, jeśli wywołane jest przez niektóre bakterie (listeria!). Negatywny wpływ na płód ma także odwodnienie, do którego może dojść u ciężarnej - dziecko nie otrzyma wtedy odpowiedniej ilości substancji odżywczych.Jeżeli kobieta w ciąży zaraziła się bakterią listerii (spożycie skażonego mleka, miękkich niepasteryzowanych serów, mięsa lub warzyw) to konsekwencje takiego zatrucia pokarmowego mogą być groźne dla dziecka. W przypadku listeriozy jest ryzyko przeniesienia zakażenia na płód, co może prowadzić do uszkodzeń mózgu lub wzroku, a nawet spowodować poród przedwczesny lub obumarcie wewnątrzmaciczne. Dlatego kobiety w ciąży powinny unikać spożywania niepasteryzowanych serów pleśniowych i tzw. dań gotowych do spożycia.
Leczenie zatrucia pokarmowego w ciąży domowymi sposobami
Kobieta musi przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, tak aby wskutek wymiotów i biegunki nie doszło do jego odwodnienia.Ciężarna z zatruciem pokarmowym powinna:
- pić niegazowaną wodę źródlaną, często i w niewielkich ilościach, aby systematycznie uzupełniać straty płynów,
- unikać przez kilka godzin jedzenia – z powodu kilkugodzinnej głodówki zarówno kobiecie, jak i dziecku w brzuchu nic złego nie grozi,
- regenerować siły poprzez odpoczynek.
Co jeść podczas zatrucia pokarmowego w ciąży
Kobieta może zastosować lekkostrawną dietę i jeść:- biszkopty,
- sucharki,
- kleik,
- kisiel,
- marchwiankę,
- gotowany ryż z jabłkiem,
- gotowane mięso kurczaka.
Podczas zatrucia pokarmowego ciężarna powinna unikać surowych warzyw i owoców, a także tłustych, smażonych potraw, fast foodów, ostrych przypraw. Dopiero kilka godzin po ustąpieniu objawów zatrucia pokarmowego można powrócić do normalnej diety.
Zatrucie pokarmowe w ciąży – kiedy do lekarza
Jeżeli zastosowane środki nie zmniejszają skutków zatrucia pokarmowego i jego objawy utrzymują się przez wiele godzin, konieczne jest udanie się do lekarza.Niewykluczone, że lekarz zleci hospitalizację lub dożylne podanie płynów i substancji odżywczych poprzez kroplówkę, albo uzupełnienie elektrolitów za pomocą środków dostępnych w aptece (zawierają glukozę, sód, potas, magnez i wapń).
Zatrucie pokarmowe w ciąży – kiedy do szpitala
Trzeba udać się do szpitala w przypadku następujących objawów:- odwodnienia – suche spojówki, język,
- senności,
- zaburzeń świadomości,
- uporczywych wymiotów,
- silnych bólów brzucha,
- krwistej biegunki,
- zaburzeń oddawania moczu.
Zapobieganie zatruciu pokarmowemu w ciąży
W przypadku zatrucia pokarmowego u ciężarnych, kiedy mamy do czynienia z krótką listą środków leczenia, najlepiej sprawdza się zasada, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.Aby uniknąć zatrucia pokarmowego w ciąży, bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania, przechowywania i spożywania posiłków:
- unikać jedzenia surowych lub niedogotowanych mięs,
- niepasteryzowanego mleka lub soków,
- spożywania pokarmów z niepewnych źródeł,
- nie wolno pozostawiać jedzenia poza lodówką na dłużej niż 1-2 godziny,
- mięso, ryby i warzywa należy przechowywać oddzielnie, w wyznaczonych miejscach w lodówce,
- nie spożywać produktów rozmrożonych, a następnie ponownie zamrożonych,
- dokładnie myć mięso, warzywa i owoce przed gotowaniem,
- myć ręce przed przystąpieniem do gotowania,
- pilnować czystości przedmiotów kuchennych po przyrządzeniu posiłku – do obrabiania mięsa mieć oddzielną deskę do krojenia, często wymieniać gąbki do mycia naczyń i ściereczki,
- myć regularnie lodówkę.
Źródło: Ernest Kuchar, Zatrucie pokarmowe, "Medycyna Praktyczna", 2017, recepta.pl
Zobacz także: