To była kiedyś naprawdę polska specjalność! Kasze jadano na królewskich dworach, ich wielkimi smakoszami byli m.in. Władysław Jagiełło i Kazimierz Wielki. Dopiero później ich miejsce zajęły ziemniaki, a ostatnio także różnego rodzaju makarony. Dziś kasze uchodzą za zdrowe, ale i mało atrakcyjne. No bo jak często można jeść gryczaną z gulaszem czy mannę na mleku? Jednak naprawdę warto przywrócić kasze do łask. Jest o co walczyć, bo mało co na talerzu może się pochwalić takim bogactwem cennych składników! Zdrowe trzy razy B Białko, błonnik i witaminy z grupy B są największym bogactwem kasz. Białko to cegiełki, z których organizm dziecka tworzy nowe komórki. To zawarte w kaszach nie ustępuje wiele temu, które znajduje się w mięsie. Błonnik poprawia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom. Natomiast witaminy z grupy B budują układ nerwowy. Są potrzebne, by dziecko umiało się skoncentrować, nie było nerwowe i pobudzone. W kaszach jest też dużo magnezu (więcej mają tylko orzechy i mak) oraz wapnia. Warto je więc podawać dzieciom, szczególnie tym, które są alergikami. Pyszna i dobra kasza Jaką kaszę najlepiej podawać dziecku? W zasadzie każdą, którą polubi! → Jaglana. Zrobiona z prosa. Na pewno smyk chętnie po nią sięgnie, bo jest słodkawa. Można z niej zrobić wspaniałe zapiekanki, np.z rodzynkami, gruszkami, śliwkami, dodawać do warzyw, ryb, mięsa. Jest lekkostrawna, zawiera dużo białka, witamin z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo. Nie ma glutenu, więc może ją jeść malec na bezglutenowej diecie. → Kukurydziana. Jest również lekkostrawna i bezglutenowa. Ma dużo białka, wapnia, potasu, fosforu, witaminy A oraz E. Wspaniale smakuje na słodko, np. z owocami (jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki) i orzechami. Można ją dodawać do zup, robić z niej zapiekanki. Dobrze się komponuje z żółtym serem. → Gryczana. Najwartościowsza,...
Kasza gryczana
Wytwarzana jest z nasion gryki – rośliny, która należy do rodziny rdestowatych (tak jak szczaw i rabarbar). Może być prażona (ma brązowe ziarna) lub nieprażona (białawe ziarna). Dostarcza sporo wartościowego białka roślinnego oraz składników mienralnych: magnezu, potasu, cynku.
Dla kogo? Polecana jest cukrzykom, kobietom z zaburzeniami płodności, odchudzającym się, osobom z kruchymi naczynkami i chorym na celiakię.
Kasza jęczmienna
produkowana jest z ziarna jęczmienia wielorzędowego. Może mieć różne grubości ziarna: pęczak (najgrubsza, są to całe ziarna jęczmienia), łamana, czyli wiejska (ziarno jest połamane na mniejsze części, może być drobna, średnia lub gruba), perłowa (ziarna są wypolerowane do jednakowej wielkości, może być drobna, średnia lub gruba). Ma sporo błonnika i witaminy PP.
Dla kogo? Dla cukrzyków, kobiet z zespołem policystycznych jajników, osobom z chorobami jelit i osłabioną odpornością.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest kaszą z ziarna prosa. Są to małe okrągłe ziarna, najczęściej w żółtym kolorze, ale dostępne są również białe, szare oraz czerwone. Ma charakterystyczną goryczkę - żeby się jej pozbyć, podczas gotowania trzeba odlać pierwszą wodę. Ze wszystkich kasz dostarcza najwięcej żelaza, cynku, miedzi, witamin B1, B2, B6.
Dla kogo? Dla osób z anemią, osłabioną odpornością, dla chorych na celiakię.
Kasza manna
Biała, drobna, powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Dostępna jest również kasza manna razowa, która zawiera więcej błonnika i składników mineralnych.
Dla kogo? Dla małych dzieci, osób z chorobami układu pokarmowego.
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana produkowana jest z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Jest dość kaloryczna, dostarcza dużo węglowodanów.
Dla kogo? Dla niemowląt, osób z chorobami układu pokarmowego, dla chorych na celiakię.
Kasza kuskus
Kasza kuskus to jasnożółta, drobna kaszka (nieco grubsza od manny). Powstaje z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Kuskus produkowany jest z mąki, dlatego w zasadzie bliżej jej do makaronu niż kaszy. Ma sporo kalorii, ale też białka roślinnego. Jest lekkostrawna.
Dla kogo? Dla dzieci i osób z chorobami układu pokarmowego.
Kasza bulgur
Mało znana u nas, ale za to popularna na Bliskim Wschodzie. Uzyskuje się ją najczęściej z pszenicy durum. Ziarna najpierw się gotuje, potem suszy i rozdrabnia, pozbawiając je otrąb i zarodków. Zawiera mniej kalorii i prawie dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż.
Dla kogo? Dla cierpiących na zaparcia, odchudzających się.