GRY
 
 

Żelazo i kwas foliowy w ciąży

Odpowiedni poziom żelaza oraz kwasu foliowego w organizmie jest bardzo ważny dla przyszłych mam i ich dzieci.

kobieta, ciąża, brzuszek, odżywianie w ciąży, warzywa
fot. Panthermedia
Niedobór żelaza może doprowadzić do zmniejszonej wagi noworodka, a nawet przedterminowego porodu. Natomiast niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do zwiększonego ryzyka wad cewy nerwowej, a nawet poronień. Chcąc zapewnić dziecku prawidłowy rozwój należy już od chwili poczęcia zadbać o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników.

Żelazo
Prawie jedna na trzy kobiety w wieku rozrodczym krwawi tak obficie w czasie menstruacji, że organizm traci więcej żelaza niż jest normalnie przyjmowane w pożywieniu. Oprócz normalnej dziennej utraty 0,5 – 1 mg żelaza, kobiety w wieku rozrodczym tracą dodatkowo 0.3 – 1,0 mg dziennie. Łącznie dzienna utrata żelaza wynosi 0,8 – 2 mg. Średnia dzienna wartość 2000 spożywanych kalorii nie dostarcza organizmowi więcej niż ok. 1 mg żelaza, a więc wiele kobiet powinno otrzymywać go dwa razy więcej. Ponadto niewielka liczba kobiet spożywa taką ilość kalorii, stąd dochodzi do niedoboru tego pierwiastka. Dodatkowo ciąża zwiększa zapotrzebowanie na żelazo w wyniku, czego konieczna jest jego suplementacja. Organizm rozwijającego się dziecka czerpie żelazo z zapasów, które przed ciążą nagromadził organizm matki. Później potrzebny mu pierwiastek pobiera ze spożywanego przez matkę jedzenia. Najwięcej żelaza potrzebuje około 7 miesiąca, gdy zaczyna gwałtownie się rozwijać. Wtedy też u matki może wystąpić niedokrwistość, czyli anemia. W efekcie niedobór pierwiastka może spowodować wady wrodzone dziecka, zaburzyć rozwój i pracę łożyska oraz doprowadzić do przedwczesnego porodu. W późniejszym okresie ciąży wpływa na wagę urodzeniową noworodka.

Kwas foliowy
Potrzeba kwasu foliowego jest większa u kobiet, które planują ciążę lub, które są w ciąży. Jako że kwas foliowy jest najważniejszy w początkowej fazie rozwoju płodu, specjaliści polecają przyjmowanie dodatkowego kwasu foliowego przed i w czasie trwania pierwszych tygodni ciąży. Kwas foliowy pomaga zredukować ryzyko wad wrodzonych zwanych wadami cewy nerwowej, które wpływają na rozwój mózgu i rdzenia kręgowego. Gdyby wszystkie kobiety w ciąży przyjmowały kwas foliowy we wczesnej fazie ciąży, występowanie wad cewy nerwowej spadłoby nawet o 75%. Potrzeba dodatkowej suplementacji jest nawet większa w okresie po ciążowym, jako że ciąża wpływa znacznie na obniżenie się poziomu witamin i minerałów. Przyjęcie 0,4 mg jest zalecana dla kobiet w ciąży, 0,3 mg dla innych. Dieta dostarcza ok. 0,2 mg, więc dodatek jest potrzebny codziennie. Witamina występuje naturalnie w różnych produktach, np. chlebie, suszonych owocach, warzywach o zielonych liściach takich jak szpinak czy brokuły. Ponieważ kwas foliowy jest niezbędny we wczesnym stadium ciąży, przyjmowanie go zalecane jest od momentu, w którym ciąża została zaplanowana (zaprzestanie brania środków antykoncepcyjnych), aż do ponownego brania środków antykoncepcyjnych. Kobiety, które rodziły wcześniej dzieci z wadami cewy nerwowej powinny przyjmować przepisane przez lekarza tabletki z wysoką dawką kwas foliowego.
Redakcja poleca: Przepis na szybką sałatkę bogatą w żelazo
Masz problem z anemią w ciąży? Przygotuj szybką i prostą sałatkę z awokado, rzodkiewką i kiełkami bogatą w żelazo.

Ocena (2 oceny)

6.0
Doładuj
Przeładuj