skuteczne sposoby na zgagę w ciąży
fot. Fotolia

Zgaga w ciąży: objawy, przyczyny, leczenie

Zgaga, czyli nadkwasota, to częsta dolegliwość drugiego trymestru ciąży. Zgagę w ciąży możesz pokonać domowymi sposobami!
Marta Kabulska
skuteczne sposoby na zgagę w ciąży
fot. Fotolia
Zgaga często towarzyszy kobietom w ciąży i na pewno nie należy do najprzyjemniejszych aspektów oczekiwania na dziecko. Nie martw się, istnieją sprawdzone sposoby na zgagę, które są bezpieczne dla ciebie i dziecka!​

Zgaga w ciąży: objawy i przyczyny

Hormony ciążowe, głównie progesteron rozpulchniają system trawienny i kwas żołądkowy podnosi się do góry, to może wywołać nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, ból w klatce piersiowej oraz uczucie nadkwasoty. Pod koniec ciąży także rosnąca macica może przygniatać żołądek lub przesuwać go ku górze. Niestety nawet niewielka ilość kwasu, która przedostaje się do przełyku, może go podrażniać.

Zgagę wywoływać lub wzmagać także mogą:
Redakcja poleca: Sposoby na pozbycie się zgagi w ciąży [WIDEO]
Zgaga w ciąży jest szczególnie uciążliwa. Zobacz nasz poradnikowy film, w którym podpowiadamy jak się jej pozbyć, a przede wszystkim, co jeść, aby nam nie dokuczała.

Zgaga w ciąży: leczenie

Przede wszystkim wyeliminuj wszystkie czynniki, które mogą ją wywoływać. Dodatkowo trzymaj się kilku poniższych zasad:
  • Staraj się jadać lekkie i niezbyt późne kolacje.
  • Pilnuj spożywania 5 małych posiłków dziennie.
  • Sypiaj z nogami lekko uniesionymi ku górze.
Te proste sposoby są naprawdę skuteczne i pozwolą ci w końcu uporać się ze zgagą.

Domowe sposoby na zgagę w ciąży

Na szczęście są sposoby nawet na tak nieprzyjemną dolegliwość ciążową. Oto, co powinno przynieść ci ulgę:
  • Pij kefir i jogurt naturalny, gdyż wśród wielu innych zalet mają i taką, że łagodzą pieczenie w żołądku. Natomiast staraj się unikać innych produktów mlecznych, gdyż wzmagają one nadkwasotę.
  • Bardzo pomagają też napary z rumianku albo mięty.
  • Innym sposobem jest domowy wywar: do rondelka wlej 300 ml wody, dodaj sok i pokrojoną skórkę z połowy cytryny (bez pestek) oraz dwie łyżeczki wymieszanych w równych proporcjach melisy, tymianku i werbeny. Gotuj przez 5 minut, odstaw na drugie tyle i odcedź. Trzymaj w lodówce, ale podgrzewaj przed wypiciem.
  • Łyżeczkę glinki (do użytku zewnętrznego) zalej szklanką wody i odstaw na noc. Rano wypij odstałą wodę.​​

 

 
Przeczytaj też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 5 głosy

Zobacz także

Popularne tematy