Król naszego stołu? Ziemniak! Tutaj na 5 (pysznych!) sposobów
Pyry, kartofle... Kto nie kocha ziemniaków? My je uwielbiamy, dlatego z radością dzielimy się z wami przepisami z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk (wydawnictwo Edipresse Książki). Dajcie znać, czy wam smakowało!

Pieczone ziemniaki
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- sól
- kilka łyżek oleju
- ulubione zioła świeże lub suszone
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Mniejsze pokrój na ćwiartki, większe na ósemki lub równe cząstki. W osobnej miseczce wymieszaj zioła i przyprawy. Ja przygotowuję zwykle taki miks: spore szczypty soli, podlaskiego pieprzu ziołowego, harissy oraz małą szczyptę słodkiej papryki. Wymieszaj, wsyp do pokrojonych ziemniaków, wlej kilka łyżek oleju i znów dokładnie wymieszaj, tak żeby przyprawy dobrze oblepiły ziemniaki. Odstaw na kilka minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Ziemniaki połóż na blachę wyłożoną pergaminem, pomiędzy nie ułóż nieobrane ząbki czosnku. Piecz około 20–25 minut, do momentu aż nabiorą złotego koloru. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg, wówczas szybciej się zarumienią.
Ziemniaki ze zdjęcia są wymieszane tylko z solą i odrobiną oleju. Piekły się z czosnkiem, świeżym rozmarynem i tymiankiem.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk (wydawnictwo Edipresse Książki)
Niskobudżetowe przepisy są nie tylko rozwiązaniem ekonomicznym, lecz zwykle także prostym i szybkim w przygotowaniu. Zabiegana mama bardzo często zwyczajnie nie ma czasu na skomplikowane i pracochłonne potrawy. Podpowiadamy, co możesz przyrządzić smacznie i tanio!