GRY
 
 

Ziemniaki pieczone w ognisku

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

ziemniak, ziemniaki, nadziewany ziemniak
fot. photocrew - Fotolia.com

Składniki

  • dowolna ilość niezbyt dużych ziemniaków
  • masło
  • sól, rozmaryn

Przygotowanie

Do żaru po ognisku włóż umyte ziemniaki. Żar i popiół powinien je przykryć. Obracaj je co pewien czas. Pieczenie trwa długo. Przed wyjęciem kartofli sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy są miękkie. Przekrój, posól, dodaj masło.

Nasza rada: Dzieciom pomóż jeść ziemniaki, by się nie poparzyły. Pamiętaj, że czarnej spalonej skórki się nie je! Ziemniaki możesz też upiec w domu w piekarniku. Wystarczy umyć je i w skórce piec około godziny. Można podać np. z serkiem ziołowym.

źródło: edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

1.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj