Złote ciasteczka

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

ciasteczka, deser, stolnica, wałek
fot. Fotolia

Składniki

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 dużej kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 żółtka.

Przygotowanie

Wysyp mąkę na stolnicę. Połóż na niej masło i posiekaj je. Dodaj żółtka, cukier puder, sok z cytryny i zagnieć ciasto. Pozostaw je w lodówce na 2 godziny. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 5 milimetrów i wykrawaj ciasteczka (do pomocy zaproś starsze dzieci – będzie to dla nich świetna zabawa!). Wycięte ciastka układaj na wysmarowanej masłem blaszce. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Możesz też przygotować ciasteczka z owocami – śliwkami lub wiśniami albo posypać je cukrem pudrem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze!

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 2 głosy

Popularne tematy