Koktajl ze szpinakiem
Koktajl z ogórkiem i szpinakiem
Szpinak zawiera rekordową ilość witamin i minerałów. To jedno z najzdrowszych warzyw. Jest bogaty w żelazo i witaminę C. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i betakaroten.
Składniki:
- 1/2 ogórka
- 1 szklankę szpinaku
- 1 małe jabłko
- 3 łodyżki mięty
- 1 łyżkę miodu
- lód
- 1 szklanka wody
- garść migdałów
Miksujemy w blenderze wszystkie składniki do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Na końcu dodając wodę i chwilę miksujemy. jeżeli wolicie rzadsze koktajle możecie dolać więcej wody.
Smacznego!
Koktajl jeżynowy
Świeże jeżyny dostępne są od sierpnia do października. Ze wszystkich owoców zawierają najwięcej witaminy E. Są również źródłem błonnika, potasu, magnezu i witaminy A.
Składniki:
- świeże lub mrożone jeżyny
- mleko
- maślanka
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Proporcje dobieramy według gustu dziecka. Proponujemy dodać tyle samo maślanki, co mleka.
Smacznego!
Koktajl pomarańczowy
Koktajl pomarańczowy
Pomarańcze zawierają w sobie dużo witam, a zwłaszcza bardzo cenną witaminę C. Poprawiają odporność organizmu, ułatwiają przyswajanie żelaza.
Czy wiesz, że dwie duże pomarańcze mają tyle samo wapnia co szklanka mleka?
Smoothies: Wystarczy zmiksować w blenderze pomarańcze, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i odrobinę lodu.
Koktajl z rukoli
Koktajl z rukoli
Rukola jest wspaniałym źródłem wapnia, żelaza oraz witamin A, C i K.
Wzmacnia odporność!
Składniki:
- spora garść rukoli
- 2 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 2 łyżki otrębów
- ok 0,5l wody mineralnej
Wszystkie składniki po umyciu i pokrojeniu na mniejsze części (z jabłek wycinamy gniazda nasienne) wrzucamy do blendera. Miksujemy, dodajemy wodę i ponownie blendujemy póki koktajl nie stanie się jednolitą masą.
Smacznego!
Koktajl mango
Koktajl mango
Mango jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B (wzmacniają system nerwowy i odpornościowy), witamin A i E, miedzi, potasu i magnezu.
Składniki:
- 2 szt. mango (ok. 400 g samego miąższu)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
Pokrojone w kostkę mango wraz z jogurtem należy mocno schłodzić wstawiając na kilka godzin do zamrażalnika. Tak zamrożone mango z jogurtem miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy miód i mieszamy.
Smacznego!