GRY
 
 

Zupa jarzynowa z królikiem

Dla dziecka od 6. miesiąca życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

Składniki

  • 1/2 średniej marchwi,
  • 1/2 średniego ziemniaka,
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 20 g surowego mięsa z królika,
  • woda.

Przygotowanie

Umyj dokładnie warzywa, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku (ok. 1/2 szklanki), gotuj pod przykryciem 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Osobno ugotuj mięso. Gdy będzie miękkie, posiekaj drobno na wyparzonej deseczce i wrzuć do zmiksowanej zupy. Dodaj kleik, oliwę, wymieszaj, zagotuj. Przed podaniem zupki dziecku upewnij się, że nie jest zbyt gorąca!
1 porcja = 180 g + 10 g mięsa
Doładuj
Przeładuj