zupa, kuchnia dla malca

Zupa krem

Delikatne, warzywne, po prostu pyszne! Choć wyglądem mogą kojarzyć się z niemowlęcą mdłą zupką, ich smak to czysta poezja. Spróbujcie sami.
zupa, kuchnia dla malca
Zamiast ciężkich, zawiesistych zup zaproponuj rodzinie lekkie warzywne kremy. Teraz jest na nie najlepszy czas! Nie musisz gotować ich na mięsie – wystarczy jedynie smak warzyw. Tylko do niektórych możesz dodać mało esencjonalny, odtłuszczony wywar z kurczaka lub cielęciny. Ich smak wzbogaci również dodatek śmietanki, sera lub żółtka. Zupę, która ma mieć postać kremu, przed podaniem zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.

Pomidorowa z pesto
Ta zupa świetnie zaostrza apetyt. Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest ze świeżych, dojrzałych pomidorów, ale na to musimy poczekać do lipca.
- 2 kg dojrzałych pomidorów (2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie)
- wywar z włoszczyzny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól ziołowa
- pesto
– gotowe lub robione w domu (świeżą bazylię zmiksuj lub utrzyj z oliwą, parmezanem, czosnkiem, orzeszkami pinii, solą, szczyptą pieprzu)
Pomidory ugotuj w bulionie warzywnym (z puszki zagotuj) i przetrzyj przez sito, dodaj wody, jeśli potrzeba. Dopraw odrobiną soli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zagotuj. Wymieszaj ze śmietaną, podgrzej (już bez gotowania).
Nasza rada: Zupę podaj w ogrzanych miseczkach. Na wierzchu zrób spiralę z sosu pesto, udekoruj danie świeżymi listkami bazylii.
Dla dzieci od 4. roku; ze świeżych pomidorów bez pesto i przypraw – od 2. roku.

Z porów z grzaneczkami
Pory są smaczne nie tylko w postaci zupy, ale też zapiekane pod beszamelem lub na zimno jako przekąska. We Francji nazywane są szparagami biednych.
- 5 porów (tylko białe części)
- 3 średnie ziemniaki
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 2 żółtka
- sól morska
- pieprz
Odetnij zielone części porów i odłóż. Białe części przekrój wzdłuż i umyj dokładnie, oddzielając liście. Pokrój warzywa na kawałki, uduś w rondelku na maśle, podlewając w razie potrzeby wodą. Gdy pory będą uduszone, zalej je wrzącą wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie talarki. Dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj. Żółtka wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, podgrzej. (Możesz zupę zagotować, ale wtedy żółtko zetnie się w kłaczki). Dopraw danie solą i pieprzem.
Nasza rada: Zupę podawaj w filiżankach posypaną drobnymi grzaneczkami.
Dla dzieci od 4. roku życia.
 
Z cukinii z serem
Cukinia gotuje się szybko – taką zupę przygotujesz więc momentalnie. Dodatek sera żółtego nada jej zdecydowany smak.
- 2 cukinie
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- ząbek czosnku
- filiżanka tartego ostrego sera
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól ziołowa
- pieprz
Cukinie obierz, pokrój na kawałki. Zalej szklanką wody i gotuj do miękkości pod przykryciem. Zmiksuj, dodaj masło i mleko. Dodaj wyciśnięty czosnek, odrobinę soli, pieprzu. Wymieszaj, zagotuj.
Nasza rada: Rozlej zupę do miseczek, posyp żółtym serem i zieloną pietruszką.
Dla dzieci od 3. roku; bez przypraw i żółtego sera – od 2. roku.


Kalafiorowa z curry
Najsmaczniejszy jest krem ze świeżego młodego kalafiora. Można też wykorzystać mrożony kalafior.
- średni kalafior (lub paczka mrożonego)
- 3 średnie ziemniaki
- mała marchewka i pietruszka
- łyżka masła
- sól ziołowa
- pieprz
- łyżeczka curry
- pół szklanki mleka (lub mleka kokosowego)
Pokrój kalafiora na cząstki, warzywa i ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Zalej wodą, gotuj do miękkości. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj mleko, wymieszaj. Zagotuj dodaj świeże masło oraz curry.
Nasza rada: W osobnej miseczce podaj ryż basmati lub z trawą cytrynową.
Dla dzieci od 3. roku; bez przypraw i mleka – od 10. miesiąca.

Z zielonych szparagów
W maju świeże szparagi są najlepsze. Korzystaj z ich obfitości. Bazylia i parmezan nadadzą włoski charakter tej zupie.
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 łyżki oliwy o smaku bazylii
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- łyżka masła
- 4 łyżki kremówki
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- pęczek świeżej bazylii
- sól morska
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- filiżanka tartego parmezanu w płatkach
Szparagi umyj, obierz (tylko 1/3 szparaga, poczynając od końca). Odetnij główki i ugotuj je w bulionie (przez 4 minuty), odłóż (trzymaj w cieple). Resztę pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito. Cebulkę drobno pokrój, uduś z rozdrobionym czosnkiem na maśle. Wlej oliwę, podgrzej. Dodaj tę mieszaninę do garnka z przetartymi kawałkami szparagów. Wsyp listki bazylii, zmiksuj, zagotuj, wymieszaj ze śmietanką. Dodaj sól morską i szczyptę gałki muszkatołowej.
Nasza rada: Podgrzej zupę, dodaj płatki tartego parmezanu. Podawaj w miseczkach lub filiżankach. Ozdób listkami bazylii i główkami szparagów.
Dla dzieci od 3. roku; bez cebuli, czosnku, przypraw i śmietany – od 11. miesiąca.

Z białych szparagów
Ta zupa jest zdecydowanie łagodniejsza niż z zielonych szparagów.
- 2 pęczki białych szparagów
- 3/4 litra bulionu z warzyw
- 5 łyżek śmietanki 12%
- łyżka drobno posiekanego koperku
- sól morska
- szczypta cukru
- biały pieprz
Szparagi umyj, obierz poczynając od drugiego centymetra poniżej główki, odetnij twarde końce. Pokrój na kawałki. Główki ugotuj w bulionie (ok. 5 minut) i trzymaj w cieple. Resztę kawałków też ugotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito. Zmiksuj szparagi z bulionem. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę i wymieszaj.
Nasza rada: Zupę podaj w miseczkach lub filiżankach. Ułóż na powierzchni główki szparagów, ozdób koperkiem.
Dla dziecka od 2. roku; bez przypraw i śmietany – od 10. miesiąca.


Konsultacja:
Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w dziale óswiaty PSSE.

td_dopisek.gif


Redakcja poleca: Jak dziecko uczy się i rozwija przez zmysły? [WEBINAR 1.]
Za nami pierwszy z 6 bezpłatnych webinarów dla rodziców, organizowanych w ramach akcji „Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem” i prowadzonych przez Dorotę Zawadzką. Ekspertka opowiadała o tym, jak działają zmysły malucha, a ich prawidłowy rozwój wpływa na życie również w przyszłości.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy