Zamiast ciężkich, zawiesistych zup zaproponuj rodzinie lekkie warzywne kremy. Teraz jest na nie najlepszy czas! Nie musisz gotować ich na mięsie – wystarczy jedynie smak warzyw. Tylko do niektórych możesz dodać mało esencjonalny, odtłuszczony wywar z kurczaka lub cielęciny. Ich smak wzbogaci również dodatek śmietanki, sera lub żółtka. Zupę, która ma mieć postać kremu, przed podaniem zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.
Pomidorowa z pesto
Ta zupa świetnie zaostrza apetyt. Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest ze świeżych, dojrzałych pomidorów, ale na to musimy poczekać do lipca.
- 2 kg dojrzałych pomidorów (2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie)
- wywar z włoszczyzny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól ziołowa
- pesto
– gotowe lub robione w domu (świeżą bazylię zmiksuj lub utrzyj z oliwą, parmezanem, czosnkiem, orzeszkami pinii, solą, szczyptą pieprzu)
Pomidory ugotuj w bulionie warzywnym (z puszki zagotuj) i przetrzyj przez sito, dodaj wody, jeśli potrzeba. Dopraw odrobiną soli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zagotuj. Wymieszaj ze śmietaną, podgrzej (już bez gotowania).
Nasza rada: Zupę podaj w ogrzanych miseczkach. Na wierzchu zrób spiralę z sosu pesto, udekoruj danie świeżymi listkami bazylii.
Dla dzieci od 4. roku; ze świeżych pomidorów bez pesto i przypraw – od 2. roku.
Z porów z grzaneczkami
Pory są smaczne nie tylko w postaci zupy, ale też zapiekane pod beszamelem lub na zimno jako przekąska. We Francji nazywane są szparagami biednych.
- 5 porów (tylko białe części)
- 3 średnie ziemniaki
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 2 żółtka
- sól morska
- pieprz
Odetnij zielone części porów i odłóż. Białe części przekrój wzdłuż i umyj dokładnie, oddzielając liście. Pokrój warzywa na kawałki, uduś w rondelku na maśle, podlewając w razie potrzeby wodą. Gdy pory będą uduszone, zalej je wrzącą wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie talarki. Dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj. Żółtka wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, podgrzej. (Możesz zupę zagotować, ale wtedy żółtko zetnie się w kłaczki). Dopraw danie solą i pieprzem.
Nasza rada: Zupę podawaj w filiżankach posypaną drobnymi grzaneczkami.
Dla dzieci od 4. roku życia.
Z cukinii z serem
Cukinia gotuje się szybko – taką zupę przygotujesz więc momentalnie. Dodatek sera żółtego nada jej zdecydowany smak.
- 2 cukinie
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- ząbek czosnku
- filiżanka tartego ostrego sera
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól ziołowa
- pieprz
Cukinie obierz, pokrój na kawałki. Zalej szklanką wody i gotuj do miękkości pod przykryciem. Zmiksuj, dodaj masło i mleko. Dodaj wyciśnięty czosnek, odrobinę soli, pieprzu. Wymieszaj, zagotuj.
Nasza rada: Rozlej zupę do miseczek, posyp żółtym serem i zieloną pietruszką.
Dla dzieci od 3. roku; bez przypraw i żółtego sera – od 2. roku.
Żywienie
10 czerwca 2010
Delikatne, warzywne, po prostu pyszne! Choć wyglądem mogą kojarzyć się z niemowlęcą mdłą zupką, ich smak to czysta poezja. Spróbujcie sami.
Polecamy
Porady