Zupa krem z cieciorki i pomidorów

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 35 min.

Poziom trudności łatwy

Zupa krem z cieciorki i pomidorów
fot. mat. pras. Jasmeen

Składniki

  • 1 puszka gotowanej cieciorki, np. Jasmeen
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • 700 ml bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 papryczka chilli*
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • garść grzanek
  • sól, pieprz 

*przygotowując zupę dla dziecka możesz pominąć ten składnik

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, którą zeszklij na małym ogniu.
  2. Kolejno dodawaj pokrojony w plasterki czosnek oraz poszatkowaną papryczkę chilli i smaż przez około 2 minuty.
  3. Następnie wlej przecier pomidorowy, bulion warzywny i dodaj kmin rzymski, kolendrę, cukier, sól oraz pieprz.
  4. Całość gotuj przez około 10 minut.
  5. Po tym czasie dorzuć odcedzoną ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
  6. Zupę zblenduj i przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, garścią gotowanej ciecierzycy i grzankami. 

Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka

źródło: mat. pras. Jasmeen

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy