Zupa krem z marchwi i migdałów

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Zupa krem z marchewki i migdałów
fot. materiały prasowe Knorr

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 ostra papryka
  • 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego 
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • migdały w plastrach
  • odrobina cynamonu
  • łyżka curry
  • 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 1 średnia cytryna
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu

Przygotowanie

Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebule natomiast obieramy i kroimy w piórka. Po rozgrzaniu oleju w garnku podsmażamy na nim warzywa a następnie przyprawiamy je curry, ostrą papryką, cynamonem, kardamonem i goździkami. Wszystko smażymy przez chwilę i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez 40 minut . Kiedy warzywa się rozgotują, dolewamy do dania sok pomarańczowy, plastry cytryny i dwie kostki drobiowo-warzywne. Po zmiksowaniu zupy blenderem dodajemy 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą. Na koniec migdały podsmaż na suchej patelni.
Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.  

Źródło: materiały prasowe Knorr
 
 

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy