GRY
 
 

Zupa-krem z soczewicy

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

Czas przygotowania do 70 min.

Poziom trudności średni

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • listek laurowy,
  • litr wody.

Dla dorosłego dodatkowo:
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek zielonej pietruszki

Przygotowanie

Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Pomidory obierz ze skórki, wyjmij nasiona i pokrój w kostkę. Soczewicę umyj. Gotuj w wodzie Gerber razem z warzywami, oliwą i listkiem laurowym przez ok. 45 minut. Przetrzyj przez sitko lub zmiksuj.
Dla dorosłego: czosnek zmiksuj z sokiem z cytryny i natką. Dodaj do zupy. Jeśli jest za gęsta, możesz do niej dolać więcej wody.

Nasza rada: Wszelkie zupy-kremy świetnie sprawdzają się w wypadku dzieci, które nie lubią gotowanych warzyw i nie tkną zupy, jeśli zobaczą w niej zielony groszek albo natkę pietruszki. W zupie-kremie ich nie zauważą!

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj