GRY
 
 

Zupa marchwiowa z żółtkiem

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

marchew, jabłko, przepis dla dzieci, przepisy kulinarne, przepisy dla niemowląt
fot. Fotolia

Składniki

Warzywa (120 g), w tym:
  • 1/2 małej marchwi
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 120 ml wody
  • 1/2 żółtka

Przygotowanie

Marchew, ziemniak i pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, obierz i opłucz. Odmierz wodę, zagotuj. Dodaj pokrojone warzywa, gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jajko umyj starannie, włóż do wrzącej wody, gotuj ok. 8 minut, schłódź pod zimną wodą. Oddziel białko od żółtka. Żółtko podziel na dwie części. 1/2 żółtka dodaj do zupy, zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy, oliwę, wymieszaj, zagotuj.

1 porcja dla dziecka - 180 g + 10 g żółtka

Ocena (5 ocen)

4.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj