GRY
 
 

Zupa migdałowa

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

zupy_na_listopad2011_10.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop

Składniki

  • 20 dag słodkich migdałów
  • 2–3 migdały gorzkie (niekoniecznie)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki ryżu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  • garść rodzynek (niesiarkowanych)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ryż ugotuj na sypko. Migdały sparz, obierz i zmiel. Rodzynki opłucz i osącz. Wodę zagotuj, dodaj migdały i rodzynki. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj miód, mleko sojowe lub przegotowane mleko krowie, masło. Ciepłą zupę zapraw surowym żółtkiem. Zagotuj i odstaw z ognia. Zupę podawaj z ryżem na sypko, ale możesz też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Uwaga! Zupa jest dobra jako danie świąteczne, również na wigilię.

źródło: "Twoje dziecko"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj