GRY
 
 

Zupa "nic"

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 25 min.

Poziom trudności średni

fot. materiały prasowe

Składniki

  • 2 jajka
  • 700 ml mleka
  • 50 g cukru
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka mąki
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

Mleko podgrzej (do ok. 80° C, a nie do wrzenia) Z białek z odrobiną soli ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i cukier puder. Łyżką do zupy kładź porcje piany na gorące mleko, gotuj minutę z jednej strony, obróć i gotuj jeszcze minutę. Pianki wyłóż na sitko. Mleko przecedź i ponownie wlej do garnka. Rozprowadź w nim mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj dwie łyżki gorącego mleka, a potem wszystko przelej do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa jajeczna zgęstnieje. Krem schłódź, przelej do pucharków. Na wierzchu ułóż pływające „wyspy”.

Sprawdź inne przepisy na zupy
Polecamy: Czekoladowa zupa nic

źródło: Mamo to ja

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj