Zupa z dorsza

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

zupa, ryba, zupa rybna
fot. Fotolia

Składniki

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • pół pomidora
  • kawałek białej części pora
  • 150 g fileta z dorsza
  • 1/2 l bulionu
  • łyżka oliwy
  • 2–3 gałązki koperku
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, pomidora sparz wrzątkiem, zdejmij z niego skórkę. Pora dokładnie umyj. Warzywa pokrój na cząstki. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodaj rybę, gotuj jeszcze 10 min. Na koniec wlej łyżkę oliwy. Rybę delikatnie wyjmij, podziel widelcem na mniejsze kawałki. Warzywa z bulionem zmiksuj. Lekko podgrzej zupę, dodaj rybę i drobno posiekany koperek. Niemowlęciu zmiksuj rybę łącznie z warzywami i bulionem.

Nasza rada: Maluszkowi na pewno bardzo posmakuje rosołek z ryb. Robi się go podobnie jak rosół z kurczaka. Przygotowuj go jednak z ryb środlądowych (może być też z dodatkiem morskich). Gotuj powoli z warzywami, zielem angielskim i listkiem laurowym.
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Popularne tematy