GRY
 
 

Zupa z indykiem i żółtkiem

Dla dziecka od 6. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

zupa
fot. Panthermedia

Składniki

  • pół marchewki,
  • pół ziemniaka,
  • kilka małych różyczek brokułów,
  • kawałek pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 20 g mięsa z indyka (po ugotowaniu 10 g) - QAFP,
  • łyżeczka masła,
  • płaska łyżeczka kaszy manny,
  • pół ugotowanego żółtka,
  • szklanka wody.

Przygotowanie

Warzywa umyj, obierz, pokrój w cząstki, włóż do wrzątku, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj pokrojone brokuły i pora i gotuj kolejne 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kaszę mannę, zamieszaj. Osobno ugotuj mięso (około 30 minut). Warzywa zmiksuj z mięsem, żółtkiem i częścią wywaru, połącz z pozostałym wywarem do uzyskania konsystencji papki. Ponownie zagotuj.

Nasza rada: Dla maluszka koniecznie kupuj jajka ekologiczne, wiejskie, od kur, wolnowybiegowych - takie jajka w sklepie są oznaczane cyframi 0 lub 1.
Doładuj
Przeładuj