Zupa z zielonych warzyw

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

zupa z zielonych warzyw
fot. mat. pras. Lubella

Składniki

  • makaron nitki, np. Lubella Jajeczna 5 jaj 
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 200 g brukselki
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 główki mniejszego brokuła
  • 1/2 mniejszej cukinii
  • mała cebula
  • 30 g masła klarowanego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1/3 pęczka świeżego kopru

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści, głąb natnij na krzyż i wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody.
  2. Nie zakrywając gotuj przez około 10 minut.
  3. Do garnka wlej bulion, dodaj odcedzoną brukselkę oraz brokuł pokrojony na mniejsze różyczki, zakryj i gotuj przez około 5 minut.
  4. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w mniejszą kostkę oraz zielony groszek i gotuj kolejne 5 minut.
  5. Zdejmij z ognia, zabiel śmietanką, dopraw solą oraz pieprzem do smaku i wymieszaj z posiekanym koperkiem.
  6. Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci

źródło: mat. pras. Lubella
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy